A minisztérium ezt a Magyar Természetvédők Szövetsége csütörtöki közleményére reagálva tudatta.
A természetvédők szerint az Európai Bizottság jövő héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát, a módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg. A szövetség levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti bizottsági ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.
Az FM közleménye kiemeli: az utólagos felületkezelési eljárások alkalmasak lehetnek a vágási higiénia hiányosságainak elfedésére, és felmerül a baktériumok rezisztenciájának esetleges növekedésében rejlő kockázat is.
Közölték, a minisztérium álláspontja szerint a vágás utáni fertőtlenítés nem áll összhangban az élelmiszerhigiéniára vonatkozó uniós szabályozás szellemiségével, ugyanis a biztonságos élelmiszertermelés és előállítás alapja a veszélyek megelőzésére való képességen, és az azt előíró követelményeken nyugszik, és nem a veszélyek utólagos kezelésén.
A természetvédő szervezet nyílt levelében is említett Állandó Bizottsági ülésen az Európai Bizottság csupán megvitatás céljából tűzte napirendre a javaslatot, annak szavazásra bocsátása, az Európai Bizottság korábbi jelzése szerint, 2016 februárja előtt semmiképpen nem várható – olvasható a tárca válaszában.
(MTI)