A tárca kiemeli: az ország elkötelezett kiállása a GMO-mentességért vívott harcban ismét nem volt hiábavaló és a sikerrel zárult folyamat eredményeként Magyarország megőrizheti GMO-mentes mezőgazdaságát, teljesítve ezzel az alaptörvényben is kitűzött célt.
Mint írták, a magyar kormány éveken át vezető szerepet játszott abban a tárgyalási folyamatban, amely végül idén márciusban jogi lehetőségét teremtett a GM-növények köztermesztésének tagállami tiltására.
A több mint 4 évig tartó tárgyalássorozat során Magyarország minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy megállapodás szülessen a javaslatról. A tiltást lehetővé tévő uniós jogszabályt az EU tagállamai közül elsőként ültették át a magyar nemzeti jogrendbe. Az új irányelv alapján a tárca 2015. szeptember 21-én megküldte az Európai Bizottság számára azokat az értesítéseket, amelyekben követelte, hogy az engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények (összesen 8 GM kukorica) termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarország területére – áll a közleményben.
A tájékoztatás szerint a 2015. október 22-i határidőig az érintett vállalatok közül a Pioneer, a Syngenta és a Dow Agrosciences nem reagált a magyar követelésre, ezzel hallgatólagosan belegyeztek abba, hogy jövőbeli GM termesztési engedélyük ne legyen érvényes Magyarország területén. A Monsanto – amelynek engedélyezési folyamat alatt álló kérelmére és meglévő engedélyére is vonatkozott a követelés – válaszlevelében csalódását fejezte ki, azonban nem emelt kifogást a kiigazítással kapcsolatban. Ezek alapján az Európai Bizottságnak minden jelenleg termesztésre beadott kérelem és meglévő engedély földrajzi hatályának kiigazítását el kell végeznie.
Az FM közölte: amennyiben a jövőben további GM-növényekre vonatkozó termesztési engedélykérelmet nyújtanak be az Európai Unióban, úgy Magyarország minden esetben kezdeményezni fogja, hogy az engedélyek területi hatálya ne terjedjen ki az ország területére.
Az FM emlékeztetett arra: az uniós tagállamok többsége, 17 tagállam (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország és Szlovénia) és 4 régió (Vallónia, Skócia, Wales, Észak-Írország) nyújtotta be követelését az októberi határidőig. Az új irányelv népszerűségéből is látható, hogy Európa zöme – Magyarországhoz hasonlóan – nem szeretne GM-növényeket termeszteni és erről saját hatáskörben kíván dönteni.
A minisztérium szerint ehhez nagyban hozzájárult az a magyar kezdeményezés is, melyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentett be idén januárban Berlinben, hogy Európa legyen GMO-mentes övezet. A tárca bízik abban, hogy a GMO-knak a tagállamok részéről tapasztalható nagymértékű elutasítása további lökést adhat a kezdeményezésnek.
(MTI)