Az ajkai erőmű széntüzelésű szürkesalakjából épített devecseri vörösiszap-tározók fokozottan rákkeltőek, Ajkán kimutathatóan magasabb a rákos megbetegedések száma az országos átlagnál – jelentette ki Kepli Lajos a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kepli elmondta: december 16-án Devecseren tartottak lakossági fórumot, ahol egy ajkai férfi hívta fel a figyelmüket a rákos megbetegedések nagy számára. Az ügyben Kepli Lajos megemlítette a Debreceni Egyetem 1997-es kutatását. Ez megállapítja, hogy az Ajka környékén bányászott és az erőmű tüzelésére használt szénben kimagaslóan nagy az urán-tartalom és egyéb rákkeltő nehézfémek is megtalálhatóak.

Kepli Lajos leszögezte: a radioaktív sugárzás a térségben a háttérsugárzásnál erősebb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb, a problémát nem is ez okozza, hanem a szén eltüzelése után keletkezett szürkesalaknak nevezett anyag. Ez ugyanis por formájában tartalmazza a rákkeltő nehézfémeket, ráadásul az uralkodó szélirány az erőműtől Ajka felé jellemző. Az évtizedek alatt keletkezett 50 millió tonna szürkesalakból építették a vörösiszaptározó-kazettákat. Kepli Lajos hangsúlyozta: minél hamarabb megoldást kell találni a problémára, mert jelenleg “az egészséghez élethez való jog nem jár az ajkaiaknak.” Véleménye szerint rövid távon a tározók falának kiporzását kell megakadályozni, hosszú távon pedig az összes ilyen tározót el kell tüntetni Magyarországról. Az ügyben egyébként a Jobbik február 11-én lakossági fórumot szervez az ügyben Ajkán.

jobbik.hu