A litván határőrség a külügyminisztérium konzuli hivatalától kapott információ alapján feltartóztatott egy, a kalinyingrádi enklávéba tartó vonatot, mert felmerült a gyanú, hogy orosz katonák utaznak rajta – mondta Rokas Pukinskas, a határőrség szóvivője.
A vonatot átvizsgálták, de az összes “katona korú” utas érvényes dokumentumokkal és vízummal rendelkezett, így nem akadályozhatták meg, hogy átutazzanak. Röviddel ezután a vonatot továbbengedték a célállomás felé.
“Annyit tudunk, hogy egy haditengerészeti iskola diákjai utaztak a vonaton” – mondta Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszter. Hozzátette, elővigyázatosságból fokozták az ellenőrzéseket, hogy “mások ne jöjjenek”.
Hétfőn Vlagyimir Putyin elnök parancsára a hadrafoghatóság “váratlan ellenőrzése” keretében teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a Kalinyingrádi területet is magába foglaló nyugati katonai körzet egyes légideszant alakulatait.
Olekas csütörtökön újságíróknak azt mondta, a kormányt figyelmeztették orosz sorkatonák nagy számban történő áthaladásának lehetőségére. Amennyiben katonákat találtak volna a vonaton, a hatóságok leszállították és visszaküldték volna őket a kiindulási helyre. Olekas megjegyezte, hogy ilyen esetre már volt példa.
Dalia Grybauskaite litván államfő március 11-én – az ország
huszonöt évvel korábbi függetlenné válásának évfordulóján – arra biztatta a litvánokat, hogy legyenek erősek és bátrak, amikor “a fegyverek dörgése hallatszik” kelet felől. A balti állam vezető politikusai arra figyelmeztettek, hogy ismételten veszélybe kerülhet az Oroszországgal szomszédos apró ország szabadsága.

http://en.delfi.lt/lithuania/defence/vilnius-train-stations-step-up-security-due-to-russian-troops-train.d?id=67473988
(MTI)