Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az eddigi árverések során a földek ötöde került olyanokhoz, akiket a kormány kiemelt célcsoportként nevezett meg, minden más esetben ki tudják mutatni, hogy politikához köthető emberek, korábbi befektetések haszonélvezői forgatták vissza a pénzüket vagy külföldiekhez kerültek a területek.
A jobbikos politikus szóvá tette, hogy korábbi, a földvásárlásról szóló nyilatkozatukat egy kormánypárti politikus sem írta alá.
Jelezte: benyújtják a parlamentnek a földtörvény módosítását, amelyben mind települési, mind családi összeszámíthatóságot javasolnak. Ezzel az a céljuk – ismertette -, hogy bármennyi pénze van egy tőkés érdekeltségnek, az ne szerezhesse meg az egy településhez tartozó összes földterületet. Emellett azt javasolják, hogy ne lehessen a családtagok között szétírni a földterületeket, mert azzal egy háztartás olyan óriási birtokhoz juthat, ami még “a középkorban is ritkaságnak számított”.
(MTI)