Annyit már lehet tudni az elmúlt héten lezajlott árverésekről, hogy a kormánypropagandával ellentétben családi gazda eddig nem is jelentkezett a licitekre – hangsúlyozták a földárverések egyik debreceni helyszínén tartott sajtótájékoztatójukon a Jobbik képviselői. A nemzeti ellenzék attól tart, spekulánsok és kormányközeli oligarchák kezébe kerülhet a nemzeti vagyon.

Fotó: szebbjovo.hu

Fotó: szebbjovo.hu

Demeter Pál megyei önkormányzati frakcióvezető fölidézte: a kormány mintegy 300-380 ezer hektár állami területet kíván értékesíteni, melytől 500 milliárd forint gyors bevételt vár, holott nincs csődhelyzet, ami ezt a lépést költségvetési oldalról indokolná. Hozzátette: a vízkincs és az erdeink mellett az utolsó nemzeti vagyonunk az anyaföld, amely most kiárusításra kerül, és amely eddig hosszú távon biztosított bevételi forrást az államnak.

Mivel javarészt hosszú évekre bérlettel terhelt földekről van szó, gyanítható, hogy elsősorban a most bérlők fognak élni a lehetőséggel – hívta föl a figyelmet a képviselő, majd kifejtette: két nagy csoportjuk van, egyrészt az elmúlt évek földbérleti pályázatainak nyertesei, vagyis többnyire a Fidesz új holdudvara, másrészt a Csányi-féle nagy állami földeket bérlő cégek tulajdonosai. Demeter Pál szerint ezen cégbirodalmak tulajdonosi köre eddig az államtól bérelte, most majd a család valamelyik tagjától, vagy strómanjaiktól fogja a földet bérelni.

A képviselő kitért rá: a Budapest Bank egy rendkívül kedvező hitelkonstrukciót biztosít minimum 20 éves lejárati hosszal, ami ebben a formában azt jelenti, hogy a vásárlók szinte ingyen kapják meg a földet, hiszen gyakorlatilag a területalapú támogatásból ki is tudják fizetni az éves törlesztést. Elmondta még: nincs megfelelő garancia arra, hogy ne spekulánsok és ne kormányközeli oligarchákhoz kerüljön a föld.

Kőszeghy Csanád Ábel ismertette: pont egy hete kezdődtek el a földárverések az országban, Debrecenben ma először árvereznek, három helyszínen. Így folytatta: itt, a Rózsahegy utca 4. szám alatt, a kormányhivatal épületében ma 388 hektár püspökladányi földet próbálnak árverésen eladni, melyeknek mindnek van jelenleg is bérlője, a kikiáltási ár pedig összesen majdnem 600 millió forint.

Hozzáfűzte: a kormány több álságos dologgal is próbálta már indokolni hogy miért van szükség az állami földek sürgős eladására, sőt, hazug módon azzal is megvádolta a Jobbikot, hogy összefogott az MSZP-vel annak érdekében, hogy külföldiek is vásárolhassanak ezekből. Majd rámutatott: a Jobbik képviselői épp annak érdekében nyújtottak be módosítást a földtörvényhez és az alaptörvényhez is, hogy az állami erdők és termőföldek véglegesen elidegeníthetetlenek legyenek.

Kőszeghy aláhúzta: a legújabb indok az eladásra az, hogy így akadályoznák meg, hogy az EU földtörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásának lezárulta után cégek, és ezáltal külföldiek is vásárolhassanak termőföldet hazánkban. Szerinte ez „akár jó oknak is tűnhetne, azonban jó tudni, hogy az EU még egy ilyen irányú döntéssel sem kötelezhetné arra országunkat, hogy a saját, még meglévő földjeit bárkinek is eladja”. A valódi indok számunkra világos – emelte ki a frakcióvezető, majd kifejtette: ezekben a pillanatokban aljas módon Fidesz-közeli oligarchák, azok családtagjai és strómanjaik kezére játsszák át a legfontosabb megmaradt nemzeti kincsünket.

A városatya úgy véli: a mai jogi környezetben még így sem igazán érdemes licitálni ezekre a területekre, hiszen a jövendő tulajdonos húsz évig nem adhatja el a földjét, ráadásul a területek nagy részén több évtizedes állami szerződéssel jelenleg is bérlők gazdálkodnak. Szerinte azonban a kormány már a következő lépésen dolgozik, amit azzal magyarázott: ahogy a Nemzeti Dohányboltoknál is a pályázatok lezárulta után emelték többszörösére a nyereséget, most a földbérleti díjak sokszorosára emelését akarják biztosítani a leendő tulajdonosok számára, ezzel kisemmizve azokat, akik abban a hiszemben fektettek be a mezőgazdasági tevékenységbe, hogy 20-30 éven keresztül tudnak számolni érvényes bérleti szerződésükkel.

A Jobbik álláspontját kifejtve úgy fogalmazott: ilyen előzményekkel már könnyen elképzelhető a húszéves elidegenítési tilalom megszüntetése is, aminek lehetőségére utal, hogy információink szerint a városok közvetlen határában fekvő területekre lényegesen nagyobb az érdeklődés mint máshol. Végül hozzátette: erre csak az lehet a magyarázat, hogy a spekuláns befektetők építési telekként akarják majd értékesíteni a megszerzett területeket.

szebbjovo.hu