A politikust első fokon hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság, másodfokon azonban a Debreceni Törvényszék ezt hatályon kívül helyezte, és az eljárást elévülés miatt megszüntette.

A Debreceni Ítélőtábla szerdai végzése szerint viszont a kérdéses cselekmény, “függetlenül attól, hogy megvalósult-e”, nem évült el, ezért új, érdemi tárgyalás lefolytatására kötelezte a törvényszéket.

Az ítélőtábla Elek Balázs vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyészi fellebbezést az elévüléssel kapcsolatban. A bíró kiemelte: sajátos jogi helyzet a közjogi tisztség mentelmi joga – Tóth József 2005 és 2010 között országgyűlési képviselő volt -, azonban az elévülés félbeszakításának szabályai a büntetőeljárásban a vádlottra is érvényesek.

Az ítélőtábla szerint a vádlott cselekménye nem évült el, hiszen az elévülést félbeszakító események történtek az ügyben. Az elévülés kezdő időpontja 2005 februárja, az ügyben 2007 decemberében nyomozást rendelt el az ügyészség és 2010 augusztusában a vádlottat gyanúsítottként hallgatták ki. Mindezek az események félbeszakították az elévülést, ilyen esetben újra kezdődik annak időtartama – magyarázta a bíró.

Az elsőfokú eljárásban a járásbíróság a politikus által 2005-ben felügyelt M3 Kht.-nél feltárt pénzügyi szabálytalanságok, a közmunkaprogramban fellelt törvénytelenségek megoldásának kezelésében találta bűnösnek az egykori alelnököt.

Az ügy előzménye, hogy az M3-as Kht.-nál pénzügyi szabálytalanságok merültek fel, és a közgyűlés akkori szocialista elnöke, Juhászné Lévai Katalin megbízta Tóth Józsefet, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az alelnök 2005 februárjában két értekezletet hívott össze, amelyeken részt vett B. Péter, a cég projektvezetője és P. Barnabás, a kht. ügyintéző titkára, aki helyettesítette az ügyvezetőt, amikor betegállományban volt. Tóth József mindkét alkalommal rosszallását fejezte ki a szabálytalanságok, a jogosulatlan kifizetések miatt, de többször jelezte, hogy az elhangzottakat szűk körben szeretné tartani.

Tóth József az értekezleten tudta meg, hogy B. Péter és P. Barnabás az ismeretlen okból keletkezett hiányt miként próbálta eltüntetni. A következő értekezleten pedig megbeszélte velük a törvényesség látszatának érdekében felvetett megoldási javaslatokat. A megbeszélésekről P. Barnabás hangfelvételt készített, és másnap ennek másolatával, valamint okirati bizonyítékokkal feljelentést tett.

A feljelentés nyomán P. Barnabást és B. Pétert 2010-ben, illetve 2012-ben jogerősen elítélték ugyanezen ügy miatt sikkasztás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Mindketten pénzbüntetést kaptak.

A Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítélete szerint egyértelmű, hogy Tóth József hivatalos személyként járt el, mint ahogyan az is, hogy a kht.-nál felmerült pénzügyi szabálytalanságok feltárására szóban megbízást kapott a közgyűlés elnökétől.

Tóth József a szerdai végzés kihirdetése után az MTI-nek azt mondta: örül a döntésnek, mivel ő azt kérte, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel, és erre most újra megnyílt a lehetőség.