A héten ez volt a második spontán rendőri megmozdulás. Keddre virradóra a párizsi Champs-Élysées sugárúton több száz rendőr gyűlt össze, hogy szolidaritását fejezze ki azokkal a kollegáikkal, akik ellen 11 nappal korábban Molotov-koktélos támadást hajtottak végre Párizs egyik elővárosában.
A nem engedélyezett megmozdulást a rendőri vezetők és a kormány is elítélte.
Szerdára virradó éjjel azonban az Unité SGP Police rendőri szakszervezet is csatlakozott a tüntetőkhöz, és október 26-ára nagyszabású tiltakozó felvonulást hirdetett Párizsban.
Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy szerda délután fogadja a megmozdulást szervezők képviselőit.
A tiltakozók azt kifogásolják, hogy Manuel Valls miniszterelnök a belügyminiszter többszöri ígéretei ellenére egyelőre nem erősítette meg sem a járőrözők létszámát, sem a rendőrök felszereltségét.
Kedd este négyszáz rendőr gyűlt össze a Párizstól délre található Evry városában, ahol Jean-Marc Falcone országos rendőrkapitány Essone megye rendőri vezetőivel tárgyalt. Ebben a megyében történt a Molotov-koktélos támadás. Az országos parancsnok kedden napközben elfogadhatatlannak nevezte a rendőrök megmozdulását, ezért a rendőrök este kifütyülték a vezetőjüket és lemondását követelték.
“Majdnem meghaltak a kollegák, akik megégtek. Egy kis tüntetést szerveztünk, kis nyugisat, nem okoztunk kárt, és a válasz pedig eljárás a rendőrök ellen és szankciók” – mondta egy tiltakozó rendőr a BFM hírtelevízióban.
“Megértem a felháborodásukat, aggodalmakat, félelmeket, de az országos rendőrségnek nincs sztrájkjoga, nem fejezheti ki az elégedetlenségét tüntetéseken, a rendőrök szolgálaton kívül nem gyülekezhetnek egyenruhában” – mondta szerda reggel Jean-Marc Falcone az RTL kereskedelmi rádióban. Az országos kapitány hangsúlyozta, hogy azért indított vizsgálatot, mert a tiltakozók a munkaeszközeiket használták a munkaidőn kívüli tüntetéseken.
A párizsi kórház előtt is összegyűlt kedd este mintegy hatvan rendőr, ahol az egyik sérült kollegájukat ápolják, és a dél-franciaországi Marseille-ben is mintegy százan tüntettek egyenruhában. A híradások szerint Nizzában ás Toulouse-ban is voltak kisebb szolidaritási megmozdulások.
Fél évvel a francia elnökválasztás előtt a jobboldali jelöltek és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke is támogatásáról biztosította a rendőröket.
A favoritnak számító Alain Juppé a France2 közszolgálati televízióban azt mondta, hogy “tökéletesen érti a rendőrök lelkiállapotát”.
“A közrend biztosítása elsősorban politikai szándékot és a hatóságok tiszteletét feltételezi. Jelenleg az állami tekintélynek nincs tisztelete” – mondta Alain Juppé.
Október 8-án mintegy 15 álarcos fiatal támadt két rendőrautóra a Párizstól 30 kilométerre délre fekvő Viry-Chatillon városában. A rendőrök egy kereszteződésben teljesítettek szolgálatot, ahol a piros lámpánál megálló járműveket rendszeresen megtámadják. Feladatuk az volt, hogy ellenőrizzenek egy térfigyelő kamerát, amelyet korábban már több alkalommal megrongáltak. A térfigyelőt a kereszteződésben tapasztalt rablási hullám nyomán helyezték el a hatóságok.
Három nappal később több száz rendőr tiltakozott országszerte a rendőrőrsök előtt a támadás miatt. Jóllehet Manuel Valls miniszterelnök a bírálatokra reagálva ígéretet tett arra, hogy a támadókat megtalálják és felelősségre vonják, egyelőre senkit nem tartóztattak le az ügyben.
(MTI)