Tokody Marcell elmondta, a Jobbik előterjesztést nyújtott be annak érdekében, hogy Budapesten a közösségi közlekedést a szmogriadó riasztási fokozatával érintett napokon díjmentesen lehessen igénybe venni. Az ellenzéki párt szerint ezáltal “pozitív ösztönzést” kapnak az emberek arra, hogy letegyék az autót és a közösségi közlekedést válasszák. Ennek a sikerességét számos külföldi példa is alátámasztja – tette hozzá.
A képviselő szerint az intézkedés nem járna számottevő bevételkieséssel, mondván, akik leginkább igénybe veszik a közösségi közlekedést, azok a bérlettel utazó munkába járók. Tehát azok esetében sem beszélhetünk bevételkiesésről, akik emiatt tennék le az autót, hiszen, amikor autóval közlekednek, amúgy sem vásárolnak jegyet – fejtette ki.
Tokody Marcell kijelentette: a bevételkiesés elhanyagolható ahhoz képest, milyen társadalmi hasznot hoz, mennyivel javulhatna a levegő minősége az intézkedés által.
A Jobbik javasolja azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés kérje fel Tarlós István főpolgármestert: kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal annak érdekében, hogy a főváros közigazgatási határain belül – szmogriadó esetén – a MÁV és a Volán járatainak használata is legyen díjmentes.
Kérdésekre válaszolva, a budapesti olimpiai pályázat kapcsán Tokody Marcell elmondta, továbbra is fennáll a Jobbik “elvi igenje”, a kérdésben szerintük korábban lett volna értelme egy népszavazásnak. Kifejtette, a Magyar Olimpiai Bizottság közvélemény-kutatás keretében felméri majd, hogy a lakosság mennyire támogatja az olimpiát, és ha a támogatók aránya nem éri el a 60-70 százalékot, akkor nem fogják Budapestet támogatni. Ilyen értelemben a népszavazás okafogyott, a megtartása felesleges pénzkiadás lenne – jelentette ki Tokody Marcell.
(MTI)