A kormányzó Szocialista Párt (PS) egyes előrejelzések szerint a szavazatok 25-32 százalékát szerezhette meg, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) 24-26 százalékot ért el. Más becslések az utóbbit teszik a második helyre.
A mintegy 43 millió választópolgárnak 52 százaléka vonult az urnákhoz, hogy a 101 megyei tanács tagjait megválassza hat évre.
Az eredmény némiképp meglepetést okozott Franciaországban, miután valamennyi közvélemény-kutatóintézet a Marine Le Pen vezette FN győzelmét jelezte előre, a szavazatok mintegy 30 százalékával.
A voksolás eredménye ugyanakkor nem tekinthető egyértelműen a szélsőjobboldal vereségének. A párt ugyanis sikerrel megtöbbszörözte képviselőinek számát a megyei tanácsokban, s tovább növelte országos beágyazottságát, miután a tavaly márciusi önkormányzati választásokon tizenegy polgármesteri helyet is elnyert.
“A Nemzeti Front nem vált a legerősebb francia politikai erővé” – üdvözölte a becsült eredményeket Manuel Valls miniszterelnök televíziós beszédében, néhány perccel a szavazóhelyiségek bezárását követően. A kormányfő arra kérte a választókat, hogy akadályozzak meg a szélsőjobboldal előretörését a jövő vasárnapi második fordulóban.
“Arra kérek mindenkit, hogy foglaljon állást egyértelműen és szavazzon a baloldali vagy a jobboldali köztársasági jelöltekre, amikor azok egyedül kerülnek szembe a szélsőjobboldallal. Minden köztársaságpártinak szembe kell néznie a felelősségével” – tette hozzá a politikus. Saját párjának eredményét Valls “tiszteletreméltónak” nevezte.
Marine Le Pen viszont úgy vélte, hogy a kormányfőnek “be kellene nyújtania a lemondását” a szocialisták leszereplése miatt. “A Nemzeti Frontnak sikerült túlszárnyalnia az európai parlamenti választási eredményét” – jegyezte meg a pártelnök. A tavalyi EP-választást az FN a szavazatok 25 százalékával megnyerte.
A jobboldali ellenzék vezetője, Nicolas Sarkozy volt államfő ígéretet tett arra, hogy pártja, az UMP “sem országos, sem helyi szinteken nem fog össze” az FN-nel a második fordulóban.
“Ez a párt, amelyiknek ugyanaz a programja, mint a szélsőbaloldalnak, és amelyik gratulált a szélsőbaloldal győzelméhez Görögországban, nem szolgál megoldással a franciák számára” – hangsúlyozta Sarkozy. A volt elnök azt is jelezte, hogy azokban a választókörzetekben, ahol a jobboldali jelöltek nem jutottak be a második fordulóba, az UMP nem fogja támogatni sem az FN-t, “amely párthoz semmi közünk, sem a PS-t, amelynek nem osztjuk a nézeteit”.
Sarkozy szerint a választók azért fordultak el tömegesen a baloldaltól, mert az az érzésük, hogy három éve (Francois Hollande elnökké választása óta) szüntelenül hazudnak nekik. A legtöbb megyében a jobbra és a centrum felé való tömeges fordulás feltételei ma este megszülettek” – tette hozzá az ellenzék vezetője.
A francia megyék közül jelenleg 61-ban a baloldal van többségben, a többi 40-et a jobboldal irányítja. A választások második fordulóját jövő vasárnap tartják.
(MTI)