“Új csapat kell, amely ügyel a tartalomra és a kohézióra” – erősítette meg Nicolas Sarkozy. “Azt szeretnénk, ha a párt vezetői a mozgalom állásfoglalásait magyaráznák meg (a választóknak) és nem más dolgokat” – fogalmazott a volt államfő.
A döntést azt követően hozták, hogy a regionális választások két fordulója között a Köztársaságiak vezető politikusai közül többen nyíltan bírálták a pártelnök stratégiáját amiatt, hogy az első fordulóban élen végzett Nemzeti Front elsősorban a jobboldaltól hódított el szavazókat.
“Félreállítani abban a pillanatban, amikor megkezdődik a vita, régi sztálinista módszer” – mondta Nathalie Kosciusko-Morizet a Köztársaságiak hétfői vezetőségi ülése után.
“Azt gondolni, hogy vitát lehet kezdeni azok félreállításával, akik nem értenek egyet, majdnem veszélyes. Nem adom fel az elveimet egy tisztségért” – tette hozzá a volt környezetvédelmi miniszter.
Nathalie Kosciusko-Morizet 2014 novemberben, azután lett a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke, hogy Nicolas Sarkozy visszatért a politikai életbe és visszavette a párt vezetését.
A volt miniszter az első forduló estéjén nyíltan bírálta a pártelnököt, amiért nem lépett szövetségre a kormányzó szocialistákkal és nem léptetette vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit azokban a régiókban, ahol a Nemzeti Front végzett az élen, miközben ezt a kormányzó szocialisták megtették.
Nicolas Sarkozy stratégiáját másnap a teljes pártvezetés támogatta Nathalie Kosciusko-Morizet-n és Jean-Pierre Raffarin volt kormányfőn kívül, beleértve a volt államfő párton belüli két legnagyobb riválisát, Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnököket is, akik a volt köztársasági elnökhöz hasonlóan jövőre megméretik magukat az elnökjelölti posztért rendezendő előválasztáson. Ugyanakkor Fillon és Juppé is jelezték, hogy a politikai lelkiismeret-vizsgálat és a párt ideológiai stratégiájának tisztázása a regionális választások után nem maradhat el.
“Ha a választók követték volna a sem-sem stratégiát (sem a szocialistákkal, sem a Nemzeti Fronttal), akkor a jelöltjeink északon és délen kikaptak volna a második fordulóban” – hívta fel a figyelmet rá Nathalie Kosciusko-Morizet. “Ez egyértelmű és örülök, hogy a választók ezt nem tartották be” – tette hozzá.
Elemzők szerint a megosztott jobboldali pártban megkezdődött a harc a 2017-es elnökválasztás jobboldali jelöltségéért. Alain Juppé és Francois Fillon a jobboldal és a centrum összefogásával látja elképzelhetőnek a Köztársaságiak győzelmét 2017-ben, míg Nicolas Sarkozy álláspontja szerint a Nemzeti Front megerősödése miatt inkább jobbra kell tolódnia a pártnak, és vissza kell hódítani a Marine Le Penhez átpártolt szavazókat. Nathalie Kosciusko-Morizet ennek a stratégiai vitának az áldozata, ő ugyanis a centrumhoz való közeledést pártolja.
A hivatalos eredmények szerint a regionális választások vasárnapi második fordulójában az ellenzéki jobboldal hét régióban győzött, köztük a Párizs körüli Ile-de-France régióban, amelyet a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette Köztársaságiak 17 év után hódítottak el a kormányzó szocialistáktól. A Szocialista Párt ugyanakkor az első fordulóhoz képest több szavazatot kapott, így öt régiót meg tudott tartani a 13-ból. Eddig Francois Hollande államfő pártja irányította egy kivételével az összes régiót. Korzikán most először a sziget függetlenségét szorgalmazók kaptak többséget a regionális tanácsban, a Nemzeti Front egyetlen régió irányítását sem tudta megszerezni, de megháromszorozta a szavazóinak és a képviselőinek számát a regionális tanácsokban.
(MTI)