A szakértő az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a jobboldali ellenzéki Nemzeti Front megerősödését azzal magyarázta, hogy a franciák kiábrándultak az eddigi politikai rendszerből, az elmúlt 10-15 év problémáinak – úgy mint a munkanélküliség, a társadalmi feszültségek – nem megfelelő kezelése most “visszaüt”. A Nemzeti Front szavazóinak például negyven százaléka mondta azt, hogy a munkanélküliség és a gazdasági problémák motiválják abban, hogy a pártra szavazzon.
Hozzátette, úgy tűnik, hogy az eddig kétosztatú politikai rendszer háromosztatúvá válik Franciaországban.
Annak az oka, hogy a Nemzeti Frontnak mégsem sikerült egyetlen régióban sem győznie, többek között az lehet, hogy Le Pen pártjának nem voltak tartalék szavazói, a támogatók nagy részét már mozgósították az első fordulóban. Ezzel szemben a másik két pártra szavazók vasárnap nagyobb arányban vettek részt a választásokon – mondta.
Franciaországban vasárnap tartották a regionális választások második fordulóját, amelyen – a közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint – a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban végezhettek az élen. E két párt mögött a Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza, annak ellenére, hogy az első fordulóban a 13 régióból hatban végzett az élen.
(MTI)