A közlemény szerint az eddig kiértékelt orvosi dokumentumok nem utalnak arra, hogy a másodpilótának volt szervi megbetegedése.
A másodpilóta több évvel ezelőtt – még a pilótaengedély megszerzése előtt – hosszabb ideig pszichoterápiás kezelésben részesült öngyilkossági hajlam miatt – áll a közleményben.
Hozzátették, hogy a kezelés lezárása után, egészen a legutóbbi időszakig több alkalommal előfordult, hogy orvosnál járt és betegállományba helyezték, de anélkül, hogy öngyilkossági hajlamot vagy idegenekkel szembeni erőszakosságra vonatkozó hajlamot állapítottak volna meg nála.
A düsseldorfi ügyészség a katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseilles-i ügyészség felkérésére folytat eljárást a francia hatóság által Andreas Lubitzként azonosított másodpilótával kapcsolatban, aki a vizsgálat jelenlegi állása szerint valószínűleg szándékosan kormányozta hegyoldalnak a repülőgépet az előző héten kedden a francia Alpokban.
A hétfői közleményben hangsúlyozták, hogy eddig nem került elő olyan dokumentum, amelyben a másodpilóta bejelentette volna, hogy a katasztrófa előidézésére készül, vagy amelyben magára vállalt volna ilyen cselekményt. A környezetében – ismeretségi körében, családjában, kollégái körében – folytatott vizsgálatok, tanúmeghallgatások pedig nem mutattak ki olyan körülményt, amely bármilyen lehetséges indítékra utalna.
A düsseldorfi ügyészség kiemelte, hogy csupán a vizsgálat jelenlegi állását bemutató, előzetes megállapításokat tesz, és nem vesz részt a – a közleményben névvel nem megnevezett – másodpilóta motivációit illető találgatásokban.
Korábban több német lap közölt értesüléseket az eljárás résztvevőire hivatkozva. A Bild am Sonntag című vasárnapi lap szerint Andreas Lubitzot a retinaleválás nevű szembetegséggel kezelték és attól félt, hogy megvakul. Az egyelőre nem ismert, hogy a gond szervi vagy pszichoszomatikus természetű volt-e, az viszont valószínű, hogy miatta elveszítette volna pilótaengedélyét a következő foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, amely júniusban lett volna esedékes. A hétfői ügyészségi közlemény nem támasztja alá az értesülést.
A Welt am Sonntag című vasárnapi lap értesülése szerint a másodpilóta súlyos depresszióban és úgynevezett szubjektív túlterhelési szindrómában szenvedett, több idegorvos és pszichiáter kezelte.
A düsseldorfi ügyészség pénteken közölte, hogy a másodpilóta düsseldorfi lakásában lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy beteg volt és ezt titkolta.
A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban.
(MTI)