A szavazatok több mint kilencven százalékos feldolgozottsága alapján Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő 33,3 százalékkal végzett a második helyen.
Az előválasztáson több mint 4 millióan vettek részt.
Az érdeklődés jól mutatja a francia jobboldali elnökjelölt-állító választás tétjét. A kormányzásban meggyengült és népszerűtlenné vált baloldal széttagozódása miatt jó eséllyel a jobboldali jelölt mérkőzhet meg az elnöki címért jövő májusban, mégpedig minden bizonnyal a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel, s jelenleg valamennyi felmérés konzervatív győzelmet jelez előre.
Az első gyorsfelmérések szerint Francois Fillon az első és a második fordulóban is legyőzné Marine Le Pent.
A megválasztott jobboldali elnökjelölt üdvözölte vasárnap este, hogy a francia jobboldal, “minden előre megírt forgatókönyvet meghazudtolva”, őt választotta meg államfőjelöltnek.
“Franciaország az igazságot akarja és tetteket vár. Nem viseli el többé a lemaradását. A baloldal ötévi kormányzása szánalmas volt” – mondta a radikális gazdasági programot ígérő Francois Fillon.
“Mindenkire szükségem lesz, és ma este elsősorban Nicolas Sarkozyre gondolok” – tette hozzá a volt kormányfő, aki riválisáról, Alain Juppéról is “nagy tisztelettel” beszélt, államférfinak nevezve őt.
“Sokkal több minden köt össze minket, mint ami elválaszt. Várom mindazokat, akik büszkék arra, hogy franciák” – üzente Fillon a többi jelölt támogatóinak. Azt ígérte, hogy elnökké választása esetén “igazságosabb és szolidárisabb” társadalmat épít a jelenleginél. Célja, hogy “Európa élén egy szuverén és modern Franciaország” álljon – mondta.
Alain Juppé gratulált Fillonnak a francia jobboldali elnökjelölt-állító választáson aratott “nagyarányú győzelméhez”, és támogatásáról biztosította a jövő évi elnökválasztási kampányban.
Nem sokkal később Fillon és Juppé egy kézfogás erejéig együtt is megjelent a pártválasztásért felelős hatóság irodájában.
Nicolas Sarkozy volt államfő, aki az első fordulóban a harmadik helyen végzett, a Twitteren elsőként gratulált Fillonnak, és a teljes jobboldaltól a győztes támogatását kérte a 2017-es elnökválasztáson.
A korrupciós botrányoktól mentes, tisztességes és felidegesíthetetlen politikus hírében álló Fillon negyven éve a francia közélet ismert arca, mindig is az őszinte beszéd híve volt. Nicolas Sarkozy elnökké választását követően már 2007-ben azt hangoztatta, hogy a francia állam csődbe jutott, most pedig a brit modell alapján a túlságosan költekező állam visszaszorítását tartja legfőbb feladatának mintegy félmillió munkahely megszüntetésével a közszférában.
Azt ígéri, hogy megválasztása esetén öt év alatt felére csökkenti a munkanélküliséget egy új munkajogi reformmal és a nyugdíjrendszer átalakításával, s a liberális és radikális sokkterápiának köszönhetően tíz év alatt Franciaország ismét Európa legerősebb hatalmává válhat. A várható szakszervezeti ellenállás kivédésére pedig nem parlamenti, hanem rendeleti úton kívánja bevezetni a megszorító intézkedéseket.
Fillon gyakorló katolikusként öt gyermek apja, felesége walesi származású. Konzervatív társadalom-felfogása ellenére a kampányban visszautasította, hogy “középkori reakciósként” állítsák be. Jóllehet személyes meggyőződése alapján nem támogatja az abortuszt, nem tervezi a Franciaországban a nők alapjogának számító terhesség-megszakítás korlátozását. Az azonos nemű párok házasodását engedélyező törvényt sem vonná vissza, de a homoszexuális párok számára az örökbefogadást a jelenleginél szigorúbb szabályozáshoz kötné.
Először rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal. A szavazásra fél évvel az elnökválasztás előtt került sor. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án tartják, a másodikat pedig május 7-én.
A baloldal januárban rendezi meg az államfőjelölt-állító választását, amelyen egyelőre még kérdéses, hogy az alig 4 százalékos tetszési mutatóval rendelkező jelenlegi köztársasági elnök, Francois Hollande elindul-e.
(MTI)