Z. Kárpát Dániel, a Jobbik gazdasági szakpolitikusa budapesti sajtótájékoztatóján az államadósság kérdéskörét elemezte. “Az államadóssággal kapcsolatban a legmegdöbbentőbb adat az, hogy a személyi jövedelemadó minden tíz forintjából hét az államadósság-törlesztésére megy el. Látható tehát, hogy az ország olyan gazdasági kényszerpályán mozog, ami egy teljesen elhibázott gazdaságpolitika következménye” – mondta a képviselő. Ennek a felelőseit a Jobbik szerint is meg kell találni.

Az államkölcsön felvétele a ’70-es évek első felére tehető, de ez többletforrást csak 1979-ig hozott be a rendszerbe, azóta törlesztjük. Az utóbbi húsz évben a magyar gazdaság azért nem tudott előrelépni,mert a kormányok – egymást felváltva – szolgai módon az IMF és az EU csicskájaként kizárólag azzal voltak elfoglalva, hogyan lehet az államhitelt szorgalmasan visszafizetni a magyar emberek zsebéből.

Z. Kárpát Dániel kifejtette: pártja üdvözli azt, hogy végre foglalkoznak a témakörrel, sőt új büntetőjogi kategóriát kívánnak alkotni az államadósság felhalmozásáért felelős személyek büntethetőségének érdekében. A politikus szerint azonban ennek akkor volna értelme, ha a vizsgálatot az elmúlt 21 évre terjesztenék ki, hiszen látható az, hogy nemcsak az elmúlt nyolc év és az azóta eltelt egy év felelőssége állapítható meg – bár a Gyurcsány – kormány “érdemei” vitathatatlanok a kialakult káoszban. Az is látható ugyanakkor, hogy az Orbán-kormány, majd 1990 után az összes, látszólag szabadon megválasztott kormányzat óriási felelősséggel bír a kialakult helyzetben.

Az államadósság kéz a kézben jár az állami vagyon spontán privatizációjával. Ebből a privatizációból azonban jószerével teljesen kizárták a magyar tőkét. Folytatólagos hazaárulást követtek el tehát ezek a kormányok – hangsúlyozta a nemzeti radikális politikus – és a Jobbik továbbra is a “húsz évet a húsz évért” szlogent érvényesítené ebben a kérdésben. A mostani jogszabályok is tökéletesen alkalmasak volnának a felelősség megállapítására, nem feltétlenül kellene újabb büntetőjogi kategóriákat kitalálni. A valódi elszámoltatás volna a megoldás, nemcsak megnevezni kellene a felelősöket, hanem el is kell számoltatni őket.

A Jobbik nevetségesnek tartja, hogy a Fidesz-KDNP kormányzatnak kétszer annyi elszámoltatási kormánybiztosa volt, mint elszámoltatottja. Az arányt meg kellene fordítani, több tucat vagy akár több száz gazdasági bűncselekményt elkövető személy kellene rács mögé kerüljön, így láthatóvá válna az, hogy a közpénzek elherdálása súlyos következményekkel jár.

Az államadósság szolgamód történő törlesztése nem fenntartható Magyarországon, hiszen a jelenlegi ütemben fizetve mintegy két-háromszáz évig kellene törlesztgetni az adósságot. A demográfiai krízist tekintve azonban nem is biztos, hogy ennyi idő alatt visszafizetnénk. A Jobbik az államadósság újratárgyalását halaszthatatlan feladatnak tartja. A jobbikos szakpolitikus élesen bírálta sajtótájékoztatóján a Fideszt, mivel akárhányszor szóvá teszik ezt a lehetőséget az Országgyűlésben, Orbán vagy valamelyik minisztere csendre inti a Jobbikot, nehogy “külföld” meghallja. Z. Kárpát szerint a külföld véleménye ebben az esetben nem annyira lényeges, pártja változást szeretne elérni ebben a kérdésben is.

Újratárgyalás során Lengyelország, Argentína, Görögország, Szerbia-Montenegró, sőt Írország is könnyítést ért el a kamatlábak és/vagy a futamidőtekintetében. Látható tehát, hogy sok nemzetközi példa áll rendelkezésre amelyek ugyan nem jelentenek teljeskörű megoldást, ám egy felkészült tárgyaló-delegációval jó eredményeket lehetne elérni. A nemzetközi pénzügyi- és hitelezőköröknek sem érdeke, hogy az országokban államcsőd alakuljon ki és a fizetésképtelenség címkéje alatt elveszítsék befizetéseiket.

Az államadósságot tehát haladéktalanul újra kell tárgyalni még mielőtt az euróövezet válsága tovább mélyülne. A nemzeti radikális párt üdvözli, hogy a kormány kommunikációjában a Jobbik nyomvonalán indul el. A kormányzó párt most ismeri fel azokat a problémákat, melyekre a Jobbik már négy-öt éve felhívta a figyelmet.

Összességében a Jobbik azonnali megoldást követel, valamint szorgalmazza az államadósság újratárgyalását és a felelősök valódi elszámoltatását.

N.K. – barikad.hu