Másfél éves, látványos emelkedés után májusban kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke; a GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint ezúttal az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak.

A GKI az MTI-vel közölte: az üzleti szférán belül májusban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőtlenebb lett.

Az ipari bizalmi index csökkenése elsősorban a termelés romló kilátásait tükrözi. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok megítélése – az exportrendeléseké is – javult, a készleteké stagnált. Az építőipari várakozások is romlottak, igaz a jelentős áprilisi javulás után. Májusban egyaránt pesszimistább lett az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése.

A kereskedelmi bizalmi index az áprilisi csökkenéssel azonos mértékben emelkedett. Az eladási pozíció megítélése kissé romlott, míg a rendelések várható alakulásának és a készletszintnek a megítélése kedvezőbb lett. Májusban a legnagyobb mértékben a szolgáltatói bizalmi index esett az előző hónaphoz képest. Leginkább a várható forgalom megítélése romlott, legkevésbé az általános üzletmeneté.

A foglalkoztatási várakozások a kereskedelem kivételével minden ágazatban rosszabbak lettek, egyben erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban gyengült, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. Az építőiparban az árcsökkenést tervező cégek aránya kissé újra meghaladta az áremelést tervezőkét. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index kissé csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak érezte, mint áprilisban, ugyanakkor a következő egy évben várható megtakarítási képesség megítélése kissé javult. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét az áprilisinál reálisabbnak érezte – olvasható az elemzésben.

(MTI)