Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózónabeli országok pénzügyminiszteri testületének, az Eurócsoportnak az elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Görögországnak most bizalmat kell ébresztenie a partnerekben, miszerint a dél-balkáni ország képes lesz megvalósítani a papíron ígért reformokat.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett a várakozó újságírók előtt, hogy az eddiginél sokkal több haladást fognak elérni az eszmecserén.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa azt emelte ki érkezési nyilatkozatában: a görög kormány legutóbbi javaslata arról tanúskodik, hogy Athén “jelentős gesztusokra” kész. Megerősítette a nemzetközi hitelező intézmények előzőleg tett értékelését, miszerint az Alekszisz Ciprasz kormánya által – az újabb pénzügyi mentőprogramért cserébe vállalt – reformintézkedések terve “megfelelő tárgyalási alapnak” minősül.

Jóval az Eurócsoport ülése előtt Brüsszelbe érkezett, és külön megbeszélést folytatott Michel Sapin francia pénzügyminiszterrel Wolfgang Schäuble, a német pénzügyi tárca irányítója. Németország az euróövezeti országok közül Görögország legnagyobb hitelezője.

Schäuble szerint még nagyon kemény tárgyalások várnak a felekre, mert a sorrendben immár harmadik mentőcsomaghoz nem elég pusztán a görögök fogadkozása. A német miniszter úgy fogalmazott, hogy az Athén iránti bizalmat az elmúlt hónapokban a görög vezetés “hallatlan mértékben lerombolta”. Az adósságtömeg részleges leírásának gondolatától Wolfgang Schäuble ezúttal is mereven elzárkózott, arra hivatkozva, hogy azt tiltják az euróövezetre vonatkozó szabályok.

Edward Scicluna máltai pénzügyminiszter szintén azt hangsúlyozta: Görögországnak biztosítékkal is kell szolgálnia arra nézve, hogy ténylegesen meg fogja valósítani az ígért reformokat.

Michael Noonan, az ír pénzügyi tárca vezetője szerint a helyes döntéshez most alaposan át kell tekinteni a nehéz helyzetbe kerül görögországi bankok helyzetét.

A hitelezők – az amerikai dominanciájú IMF, a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank és a brüsszeli Európai Bizottság – kedvező véleménynyilvánítása elengedhetetlen volt az Eurócsoport ülése előtt. A három hitelező a reformintézkedési terveket előzetesen értékelve adott zöld jelzést a pénzügyminiszterek tanácskozásához. Ha az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat délután áldásukat adják a reformjavaslatokra és a görögök által kért újabb mentőprogramra, várható, hogy megbízzák a hitelező intézményeket a részletek Görögországgal történő megtárgyalásával. Az előzetes forgatókönyv szerint mindezt a 19 országot összefogó eurózóna, valamint az egész, 28 tagállamból álló Európai Unió állam-, illetve kormányfői is szentesítik vasárnap délután.

Szombatra virradóan a görög parlament megszavazta a kormány javaslatcsomagjának a támogatását. A csomag egyebek mellett nyugdíjcsökkentést és adóemelést tartalmaz. A görög kormány az európai partnereknek ígért, hároméves időtartamra szóló intézkedésekért cserébe egy újabb, ezúttal 53,5 milliárd eurós kölcsönt remél.