Cseng meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a válságot “megfelelően fogják kezelni”, s úgy vélte, annak, hogy ez miként történik majd, nem csak Görögországra és a görögökre, de a világra is hatása lesz.
A Global Times című kínai napilap Egy bizonytalan út Görögország és az EU előtt címmel közölt kommentárt a témáról. A szerző szerint az európai integráció példátlan kihívás előtt áll, a labda az unió térfelére került, fájdalmas és kockázatokat magában rejtő választás következik.
A békülés felérne a fizetésképtelenségre és lázadásra ösztönzéssel, ami hosszú távon negatív következményekkel járna, míg Görögország kiebrudalása az eurózónából az Európai Unió agressziójaként volna értelmezhető, ami szintén elfogadhatatlan – fogalmazott a lap.
A görög válság, illetve Athén esetleges távozása olyan kérdéseket hozott a felszínre, amelyekre az unióban nincsenek kész, kidolgozott válaszok. “Mindenféle egység létrehozásának ára van, és ez azt jelenti, hogy az erőseknek segíteniük, támogatniuk kell a kiszolgáltatottakat” – jegyezte meg a kínai lap, utalva arra, hogy Berlin és Párizs vonakodik a segítség megadásától.
Kína szeretné, ha Görögország az eurózónában maradna, és konstruktív szerepet kíván játszani ennek érdekében – idézte a Hszinhua hírügynökség Li Ko-csiang kormányfőt, aki nemrégen Brüsszelben fejtette ki ezzel kapcsolatos véleményét. Utalt rá, hogy Peking a maga részéről már eleget tett néhány kérésnek, amelyek Athénból érkeztek.
(MTI)