Emlékezz velem: amikor az őszödi beszéd nyilvánosságra került (2006. szept. 17-én), annak az évnek októberében volt Debrecen Főtéren a mocskos szájú miniszterelnök beszédét ellentételező kulturális és politikai rendezvény, amelyet a “Mi nem hazudunk” szlogen fémjelzett. Ezt a rendezvényt akkor a debreceni Kossuth téri tüntetők hozták életre.

Többen is elfogadták felkérésemet: Tréfás György operaénekes, prof. Dr. Papp Lajos szívsebész, Erdei József versmondó és Miske László színművész, Acsai Krisztina és Katona Mónika népdalénekesek és még sokan mások.

Őket követve szólalt meg a felvezető zenekar, a nyíregyházi Tequila Band rock banda, amely fergeteges hangulatot varázsolt a Nagytemplom előtti térre.
A korábbi napok béklyói leszakadtak, s a szabadság érzése lett úrrá rajtunk. Gyönyörű volt!

A frenetikus hangulatot az óriási váradalom karolta át.

A színpadbeállást követően a téren lévők szíve egyszerre dobbant meg, amikor a rendezvény főszereplője, az akkor még alig ismert Ismerős Arcok zenekar fronténekese, Nyerges Attila köszöntötte a sokadalmat, majd ezt követően gitárjával megadta az alaphangot. Sorra jöttek a dalaik, amelyeket korábban csak itt – ott kis közösségekben lehetett hallani. Nekünk és rólunk szóltak. Simogatóan és fájdalmasan. Bátorítóan és magalkuvást nem tűrően. Meg is tanultam, soha nem szabad és nem adhatom fel! Tudd, Te se adhatod fel önazonosságodat itt a Kárpát-medencében.

Fantasztikus élmény volt valamennyink számára – már akkor is – az elhangzott dalok ősiségünkre utaló szövege. Wass Albertet megidézve fájdalmat és örömöt kifejező volta. Igényes zeneisége, amelyet a jelenlévő hallgatóság hamar magáénak érzett.
Szeretetét kifejezve a másfél órás koncert végén a szűnni nem akaró vissza, vissza rigmusokkal és vastaps kísérettel jutalmazva a zenekar minden tagját.

Büszkeséggel töltött és tölt el ma is az a tudat, hogy részese lehettem annak, hogy végre nemzeti zenekar adhatott nyilvános koncertet Debrecen Főterén.

Így ért véget akkor egy csoda, amely mára visszaigazolta számunkra létjogosultságát, s azt, hogy bizony jó döntés volt Őket akkor rendezvényünkre meghívni. Dalaikkal, zeneiségükkel azt üzenik bátorításként, bizony mi magyarok igenis igényeljük és keressük nemzetünk ősi gyökereit, jövőn átvezető útjainak lehetőségeit.

Büszkeséggel tölt el, hogy Őket, mint a rendezvény akkori szervezője hívhattam meg.

További sok sikert kívánok Nyerges Attila és zenekara nemzetünket szolgáló ténykedéséhez!

Adjon az Isten!

Ágoston Tibor

1345628100