“Gróf Tisza István olyan egyéniség volt, akit nem lehetett helyettesíteni” – mondta megemlékezésében Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.
Leváltani, eltávolítani, megölni lehetett, de helyettesíteni nem, alakja ott magasodik Magyarország huszadik századi történelme felett – tette hozzá a volt tiszántúli református püspök.
Bölcskei Gusztáv felidézte, hogy csak 2000-ben jött el az idő, amikor vissza lehetett állítani az addig a helyi Déri Múzeum pincéjében őrzött Tisza-szobrot, amelynek meglétéről korábban még csak tudomásuk sem volt.
Emlékezetett rá, hogy a szobrot 1945-ben “a magukat értelmiségieknek valló debreceni bölcsész hallgatók” kezdeményezésére döntötték le talapzatáról.
A rektor figyelmeztetett a mai értelmiség felelősségére, ami kiterjed “városra, országra, az egész nemzetre”.
Legyen áldott gróf Tisza István emléke – mondta, majd azt kívánta, hogy a nagyformátumú politikusnak legyenek méltó követői “a város, hazánk javára, egész nemzetünk felemelkedésére”.
A megemlékező szavak után a debreceni önkormányzat, az egyetem, a pártok és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták gróf Tisza István néhai miniszterelnök szobrát.
(MTI)