Az elemzői várakozásoknak megfelelően gyenge első negyedévről számolt be a Mol Nyrt. a csütörtökön közzétett időközi vezetőségi beszámolójában, az IFRS (nemzetközi számviteli szabvány) szerinti, konszolidált kimutatás alapján a nettó nyeresége 25 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 20,8 milliárd forintot tett ki.

Az olajipari társaság nettó árbevétele 2014 első negyedévében 1120,9 milliárd forint volt, 13 százalékkal maradt el a 2013 azonos időszaki értékétől.

“Mind a szabályozói, mind pedig a makró környezet nehézzé tette az első negyedévet. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy túljutva a kihívásokon, 2014 sikeres év lesz a Mol számára” – idézte a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett jelentés Hernádi Zsoltot, a csoport elnök-vezérigazgatóját.

Hernádi Zsolt kiemelte: a tavalyi személyi és szervezeti változások megteremtették az alapját, hogy az upstream üzletág (kutatás-kitermelés) növekedési pályára álljon 2014 végéig. Irak kurdisztáni régiójában például már az első negyedévben nőtt a kitermelés, s készen állnak a munkaprogram felgyorsítására az Akri-Bijeel blokkra nemrég benyújtott mezőfejlesztési tervnek megfelelően.

Kifejtette, lezárták az északi-tengeri tranzakciót is, készek a munka megkezdésére, amely már a második negyedévtől hozzájárulhat a csoport eredményeihez. “Ezen az úton továbbhaladva újabb vonzó akvizíciós célpontokat keresünk, hogy 2014-ben új szintre léphessünk az upstream üzletág területén” – mondta.

A jelentés szerint a downstream üzletágban (feldolgozás-kereskedelem) a finomítói makro környezet továbbra is kihívásokkal teli maradt, ugyanakkor a kereslet élénkülése a régióban kifejezetten reményt keltő. A Mol tovább erősítette pozícióit a kelet-közép-európai régióban, az Enitől a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Romániában vásárolt eszközök kitűnően illeszkednek a meglévő portfolióhoz és jelentősen erősítik a kiskereskedelmi pozíciókat ezekben az országokban – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az idén az első negyedévében a csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény)15 százalékkal maradt el az előző negyedév eredményétől, és 104,6 milliárd forintot ért el, elsősorban a gyengébb upstream teljesítmény és a horvát Prirodni Plin-nél jelentkező veszteségek miatt.

Az EBITDA speciális tételek nélkül 102 milliárd forint volt, 8 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél. Ennek magyarázata, hogy a „tiszta” újrabeszerzési árkorrekció a teljes csoportot tekintve az első negyedévben plusz 3 milliárd forint, míg a negyedik negyedéves korrekció 13 milliárd pozitívum volt.

Éves összevetésben a „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 26 százalékkal csökkent az első negyedévben, amit az upstream üzletágban a kelet-közép-európai gázmezők természetes csökkenésével, az alacsonyabb földgáz árakkal, illetve az orosz ZMB mező tavalyi értékesítésével magyaráztak. A downstream üzletág teljesítménye is visszaesett a külső környezetben bekövetkezett jelentős romlás miatt, amit csak részben tudott ellensúlyozni a kelet-közép-európai térségben javuló értékesítés, illetve a hatékonyságjavító program.

A gáz midstream üzletág veszteséget könyvelt el a horvát Prirodni Plin gázkészletének kényszerértékesítése és az ennek nyomán elkönyvelt értékvesztés következtében. További negatív hatásként jelentkezett, hogy a hazai gáztárolási üzletágat (MMBF) 2013 év végén értékesítették, míg a gázszállítási üzletág eredményét újabb szabályozói tarifa-vágás és az enyhe időjárási körülmények befolyásolták kedvezőtlenül.

A beruházások és befektetések értéke 2014 első negyedévében 147 milliárd forint volt, az összeg 65 százalékát költötték akvizícióra. Tavaly ugyanebben az időszakban a beruházások és befektetések értéke 32 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjai a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, szerdán 1,34 százalékos erősödés után, 12 900 forinton zártak. Az elmúlt egy évben legmagasabb áruk 17 350, a legalacsonyabb 11 765 forint volt.

(MTI)