Bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség Vona Gáborral szemben folytatott nyomozást ezen a héten kézbesített határozatával.

A Jobbik elnökével szemben “egyesülési joggal visszaélés” vétsége miatt indítottak eljárást: a gyanúsítás szerint 2009. augusztus 22-én Szentendrén, magánterületen megtartott Új Magyar Gárda Mozgalom rendezvényen, mint a Gárda vezetője vett részt. Az ügyben Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő és a Jobbik országgyűlési képviselője járt el védőként.

A megszüntető határozat indokolása szerint egyáltalán nem igazolta semmi, hogy a szentendrei rendezvényen – ahol gárdaavatásra is sor került – Vona Gábor nem a Jobbik elnökeként, hanem az ÚJ Magyar Gárda vezetőjeként vett volna részt. A Jobbik közleményében üdvözli a Nyomozó Főügyészség megszüntető határozatát, amelyet a párt “újabb kiemelkedő győzelemként” értékel a Magyar Gárda, és azzal kapcsolatban álló személyek elleni koncepciós perek sorában.

A Jobbik ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja az indoklás azon kitételét, mely szerint az Új Magyar Gárda Mozgalom és a feloszlatott Magyar Gárda Mozgalom lényegükben azonosak.

A radikális párt álláspontja szerint a jelen megszüntető határozat tökéletesen illeszkedik azon jogerős ítéletek és határozatok sorába, amelyek eredményeként igazságot szolgáltatnak a korábbi jogsértésekért és igazságtalanságokért a Magyar Gárda sorába tartozókkal szemben.

Mint ismeretes október 4-én jogerősen megállapította a Fővárosi Bíróság azt, hogy 2009. július 4-én a Bajtársiasság napján a rendőrség jogellenesen oszlatta fel a Magyar Gárda melletti szimpátiatüntetést és állított elő 216 tüntetőt, köztük éppen Vona Gábort is, akit meg is bírságoltak. A mostani döntést követően azonban ő és minden meghurcolt sorstársa perújítással és kártérítési igénnyel élhet.

A Jobbik értékelése szerint “lényegében véve teljes mértékben összeomlottak” a Vona Gáborral szembeni vádak. A határozat szerint a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Emlékezetes: a Jobbik elnökével szemben indult eljárást annak ellenére folytatták a választási kampányban, hogy mentelmi jogának kérdésében az illetékes szerv nem döntött, ezt a kirívó jogsértést még a legfőbb ügyész is elismerte Gaudi-Nagy Tamás koncepciós eljárásokkal kapcsolatos parlamenti interpellációjára adott válaszában.

Kiss Róberttel és két másik, a gárda vezetésével gyanúsított személlyel szemben még mindig folyamatban van a büntetőeljárás, a volt gárdafőkapitánnyal szemben vádat is emeltek és közel 5 ezer oldal nyomozati iratot lapátoltak össze, ahol a gárdisták elleni hajtóvadászat túlhajtásaként már szinte a gárdisták gatyamadzag méretét is feltérképezték – mutat rá a közlemény.

A Jobbik emlékeztet: hiába alakult meg a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom, az új „forradalmi” rendszer is folytatja az üldözést: a Gyurcsányék által rendeletben rögzített “lex gárda” szabálysértést törvényerőre emelték, az idei július 4-i békés tüntetést rendőri támadás érte és futószalagon indítanak eljárásokat gárdisták ellen.

A radikális párt álláspontja szerint üdvözlendő, hogy legalább a határozat érdemi része az igazságot szolgálja, azonban ezek a határozatok a Jobbik szerint félmegoldásoknak tekintendőek.

A jelenlegi, 2/3-os többséggel bíró kormánypárt egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ami a felelősségre vonást és az elszámoltatásokat illeti – állapítja meg a közlemény. A radikálisok szerint sokkal inkább kellene foglalkozni a „lex Gyurcsány” napirendi pontra vételével, és annak megszavazásával, mintsem hogy ennyire kelljen félni az Új Magyar Gárda Mozgalomtól.

barikad.hu