Aki eddig úgy gondolta, hogy Gyurcsány és Bajnai magyar hangja nem Orbán Viktor, az ezen a héten már biztosan rájött a tévedésére. A „család- és munkabarát” kormány ugyanis ismét kimutatta a foga fehérjét és gondoskodott róla, hogy immáron kétség sem férhessen ahhoz, milyen módon gondolkodnak a nemzet jövőjéről.

A parlament Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának szerdai ülésén a Jobbik által benyújtott törvénymódosító javaslatról tárgyaltak a képviselők. A törvénymódosítási javaslat lényege, hogy egészséges gyermekek esetén is 23 éves korig járjon a családi pótlék, amennyiben nappali tagozaton tanul a gyermek. Hiába hangoztak el azok a megalapozott érvek, amelyeket egyébként – retorikai szinten – a Fidesz is nap, mint nap használ, a bizottság többsége még parlamenti vitára sem engedte a javaslatot.

A család és munkabarát kormány ezzel a szakképzetlenséget, a kilátástalanságot és továbbtanuló diákokat nevelő családok közötti esélyegyenlőtlenséget támogatta. A mostani, mindenkit egzisztenciális válsággal fenyegető időkben kulcsfontosságú lett volna, hogy ne legyen egy olyan generáció, ahol egyértelműen a szülők anyagi helyzete határozza meg, hogy ki tud tanulni, és kiből lesz a szükséges szaktudás, végzettség és így kilátás nélküli nincstelen.

Miért is gondoljuk, hogy ezzel ismét a Bajnai-féle politika mellé sorakozott fel a kormány? Azért, mert a közoktatásban, a családi pótlék 23 éves korig való igényelhetőségét éppen az előző szocialista kormány vette el, méghozzá a tavalyi évben.

Még fel sem ocsúdhatott az egyszeri munkavállaló, máris módosító indítványt hozott a futárposta és 1 (!) nap alatt a törvényhozás – „természetesen” mindenfajta társadalmi egyeztetés nélkül -, ismét a magyar munkavállalók hátrányára döntött a táppénzszabályok további szigorításával. Bár most a táppénzcsalókra és az úgymond „magasabb” keresetűekre hivatkozva csökkentik e kiadásokat, de ne reméljük, hogy az egészségügyet érintő megszorítások ezzel befejeződnek. Ne felejtsük el azt sem, hogy emellett a gyógyszertámogatás szabályait is nyilván úgy akarják változtatni, hogy a most is megfizethetetlen gyógyszerek, már csak „aranyárban” lesznek elérhetők.

Miért is gondoljuk, hogy ezzel ismét a Bajnai-féle politika mellé sorakozott fel a kormány? Mert pont az előző kormány volt az, amelyik „reformintézkedéseivel” már jelentősen kurtította nemcsak a táppénzzel kapcsolatos munkavállalói juttatásokat, hanem a gyógyszertámogatásokat is.

Ezek az intézkedések valójában nemzetellenes intézkedések, hiszen az emberek inkább a munkahelyükön fognak meghalni, de nem mennek táppénzre, gyermekeket vállalni pedig a létbizonytalanság vállalásával lesz továbbra is egyenértékű, legalábbis azoknak, akik tisztességesen fel akarják őket nevelni.

Ha hozzávesszük ehhez még az elmúlt 1 év munkavállalókat érintő intézkedéseit (közszféra ellehetetlenítése, adóváltozások, járulékemelés, illetmény és jövedelem elvonás, elbocsátások, a nyugdíjkorhatár kedvezmények elvételének terve), akkor immáron egyértelmű a munkavállalóknak, a magyar családoknak szánt üzenet.

Bertha Szilvia
a Jobbik országgyűlési képviselője