Az Országgyűlés szerdai ülésén 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta a magyar állampolgársági törvény kettős állampolgárságról kiterjesztéséról szóló módosítását. A képviselők közül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Molnár Csaba és Szanyi Tibor szocialista honatyák szavaztak nemmel a javaslatra.

A szavazást követően a képviselők több percen keresztül tapsoltak az eredményt látva, majd a kormánypárti képviselők gúnyos morajban törtek ki, mikor a szavazás után Kovács László (MSZP) belépett a terembe és elfoglalta a helyét.

A szerdán elfogadott törvénymódosítás értelmében három hónapon belül állampolgársághoz juthatnának a határon túli magyarok. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése. A tervek szerint az augusztus 20-án életbe lépő, de csak 2011-től induló eljárásokban alkalmazott törvény szövege szerint „kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja”. Az állampolgársági kérvényeket a magyarországi települések anyakönyvvezetőihez vagy a magyar konzuli tisztviselőkhöz lehet eljuttatni. Az illetékes miniszter a kérelem beérkezését követő három hónapon belül előterjeszti azt a köztársasági elnöknek. Az új törvényben ugyanakkor nem szerepel a választójog kérdése.

(FH)