Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint a demokratikus ellenzéki erőknek demonstrációt kellene hirdetniük 2013. január 2-ára az Operaház elé, ahol idén ezen a napon az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték civilek és ellenzékiek.

A Demokratikus Koalíció (DK) vezetője ezt az MSZP elnök-frakcióvezetőjéhez, Mesterházy Attilához intézett levelében írta, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez, megerősítve: a DK elnöksége örömmel fogadta a szocialisták kezdeményezését, hogy a demokratikus ellenzék szervezetei folytassanak tárgyalásokat a programalapú összefogás érdekében.

Gyurcsány Ferenc levelében több témát is javasol megtárgyalásra, így például egy társadalmi-gazdasági megállapodás előkészítését, az egyre gyorsabban nyíló jövedelmi olló zárását, a titkosszolgálati és ügynökakták nyilvánosságát, a párt- és kampányfinanszírozás szabályait, valamint a szélsőjobboldallal szembeni közös fellépést.

A politikus azt javasolja, hogy az érintett ellenzéki szervezetek tárgyalásának első fordulója ne csak “szimbolikus időpontban” legyen – január 2-án, az operaházi tüntetés egyéves évfordulóján -, hanem “szimbolikus helyszínen” is, amely szerinte lehetne például az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi kara, ahol 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal megkezdte működését, vagy Nagy Imre II. kerületi Orsó utcai háza.

A volt kormányfő emellett szimbolikus gesztusnak tartaná, ha január 2-ára, az ellenzéki politikai szervezetek összefogásáról szóló tárgyalások megkezdése napjának estéjére a résztvevő ellenzéki erők közös demonstrációt hirdetnének az Operaház elé, ahol az idei év második napján az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték tüntetők.

Mesterházy Attila pártelnök az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az MSZP pozitív visszajelzéseket kapott attól a nyolc ellenzéki szervezettől, amelynek két hete küldtek együttműködési felhívást, így január első hetében közjogi-alkotmányjogi kérdések megvitatásával kezdődhetnek meg az egyeztetések.

Mesterházy Attila november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a DK-t, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot (MSZDP) és a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) pártot keresték meg.

MTI – szebbjovo.hu

1355497080