Ha a magyargyűlölő politikus nevét viselő intézetre, az egykulcsos adóra és a MOL-részvények vásárlására volt pénz, akkor a devizahitelesek megsegítésére is legyen! – szögezte le Volner János keddi sajtótájékoztatóján.

A Jobbik már tavaly kezdeményezte, hogy áfát csak a teljesített kifizetések után kelljen fizetni. A kormánytöbbség akkor lesöpörte az asztalról a javaslatot, most azonban az Európai Bíróság is kimondta: uniós szabályokba ütközik, hogy az állam be sem érkezett bevételek után is szed forgalmi adót – mondta el a politikus.

A jobbikos országgyűlési képviselő emlékeztetett: pártjának nem ez az első olyan javaslata, amelyet az idő „utólag igazolt”. Példaként említette a különadókról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványait, amelyeket ugyan elutasított a Fidesz, később azonban ezekből „csemegéztek”.

A politikus úgy véli, áfával kapcsolatos javaslatuk további sorsa is hasonló lesz: a benyújtása idején leszavazott tervezetet a kormány később sajátjaként fogja benyújtani és elfogadtatni az Országgyűléssel.

A Jobbik kezdeményezi a kisvállalkozói adókedvezmény határának hét és fél millió forintra emelését is, hogy ezzel enyhítsék a kis- és középvállalkozásokra nehezedő terheket. Volner szerint fontos lenne, hogy ilyen közvetett módon is „tőkeinjekcióhoz” juttassák a magyar cégeket. Kérdésre válaszolva hozzátette: ez a költségvetés számára mintegy ötmilliárd forintos terhet jelentene, ám ezt az intézkedés nyomán támadt gazdasági élénkülés visszahozná.

Kérdésre válaszolva a képviselő leszögezte, a kormánynak minél hamarabb jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a Nemzeti Eszközkezelő felállítására, mert ezzel lehetne megmenteni a devizahitelesek tömegét a csődtől. A politikus emlékeztetett: a szélsőséges, magyarellenes Tom Lantosról elnevezett intézet költségvetése kétszer akkora összeget tesz ki, mint amennyit a bajba jutott devizahitelesek otthonának megmentésére szán a kormány. Ez rendkívül súlyos értékrendbeli válságot tükröz – mutatott rá Volner.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a rekordmagasságba erősödő svájci frank kapcsán leszögezte: a túl magas árfolyamok nem csak a devizahiteleseket érintik majd, ez “az egész ingatlanszektort viszi magával” és ezen keresztül az egész társadalom vállát nyomja.

Éppen ezért a radikálisok szerint a kormánynak jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a probléma megoldására. Az ellenzéki politikus szerint az a kifogás elfogadhatatlan, hogy nincs az államnak erre pénze.

“Ha van pénz a munkavállalók 15 százalékának összesen 500 milliárd forintnyi kedvezményt biztosító egykulcsos adó bevezetésére, vagy a MOL-részvények visszavásárlására” , akkor az ezeknél sokkal fontosabb problémára, a devizahitelesek megsegítésére is kell legyen forrás.

Az árfolyamrögzítés kormány által biztosított lehetőségével kapcsolatban Volner János elmondta: ez csak egy kis rétegen segíthet, de azon is csak átmenetileg és nem lehet tudni, hogy mi lesz a rögzítés lejárta után.

A különadók terheinek az ügyfelekre történő áthárítása kapcsán Volner János úgy vélekedett: ennek meggátolása a PSZÁF feladata lenne, amelynek éléről azonban az Orbán-kormány menesztette a nemzetközileg elismert pénzügyi szakembert, Farkas Ádámot. A pénzügyi felügyelet erélytelensége a politikus szerint annak is köszönhető, hogy míg a bankokat jók képzett közgazdászok és ügyvédek képviselik, addig a másik oldalon „minden kulcspozícióban fideszes pártkatonák ülnek”.

MTI nyomán barikad.hu