Az Egyesült Államok a második világháborús hadba lépése óta példátlanul alacsony szintre csökkentené hadseregének létszámát a 2015-ös katonai költségvetés-tervezet szerint, amelyet hétfőn Chuck Hagel védelmi miniszter ismertetett.

Hagel szerint a Pentagon a költségvetési realitásokhoz igazodva azt tervezi, hogy a hadsereg létszámát az 1940-es szint óta példátlan 440-450 ezer főre csökkenti. 2015-re Washington reményei szerint az iraki után az afganisztáni háborút is lezárja és – a The Washington Post című amerikai lap hétfőn közölt értesülése szerint – mindössze 3000 katonát kíván állomásoztatni a közép-ázsiai országban.

“Úgy választottuk meg a minden – aktív és tartalékos – katonai szolgálatnál a csapaterőben és haderőstruktúrában végrehajtandó csökkentéseket, hogy fenntartsuk a harckészültségünket és műszaki fölényünket és megvédjük létfontosságú képességeinket” – mondta Hagel.

A The New York Times című amerikai lap hétfői száma szerint az amerikai a megszorítások ellenére is a világ legütőképesebb hadereje marad. A lap úgy értesült, hogy az összfegyvernemi vezérkar támogatja a Hagel által előterjesztett átalakítást.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az afganisztáni háború befejeztével és a Pentagon fő figyelmének az ázsiai és csendes-óceáni térségre történő áttevődésével nincs szüksége a korábban tervezett méretű szárazföldi haderőre. A létszámcsökkentést egy olyan időszakban jelentette be Chuck Hagel, amikor az általa irányított minisztériumnak 10 év alatt összesen csaknem ezer milliárd dollárral kell csökkentenie kiadásait.

A decemberi, két évre megkötött költségvetési kompromisszum a 2014-es költségvetési évtől 30 milliárd dollárnyi kiadáscsökkentéstől kímélte meg a Pentagont. Az amerikai katonai büdzsé 2015-re 496 milliárd dollár lesz, durván ugyanannyi, mint az idei pénzügyi évben.

A csökkentések a különleges műveleti erőket és kibernetikai parancsnokságot nem érintik. A büdzsétervezet értelmében kivonnák a szolgálatból az A-10-es tankvadász repülőgépeket, viszont biztosítanák az F-35-ös vadászgép, egy új hadászati bombázó és egy új légi utántöltő fejlesztését. Hagel közölte, hogy egy korábbi döntést felülbírálva a Pentagon nyugdíjazza az 50 éves U-2-es kémrepülőket és Global Hawk drónokkal váltja fel.

A Littoral hadihajókból az eredetileg tervezett 52 helyett csak 32 épül meg. A haditengerészet évi két rombolót és két támadó tengeralattjárót szerezhet majd be. 11 cirkálót ugyanakkor a felújítás alatt “csökkentett műveleti státusba” helyeznek. A fegyvernem, egyelőre legalábbis, megtarthatja mind a 11 repülőgép-hordozóját.

A Pentagon csökkenti a nemzeti gárda létszámát és visszafogja katonai és civil állományának javadalmazását is, amely jelenleg mintegy a felét teszi ki a katonai büdzsének.

Az amerikai hadsereg létszáma 1940-ben 267 ezer 767, 1941-ben pedig már 1 millió 460 ezer fő volt. Azóta a fegyvernem létszáma 1999-ben érte el a legalacsonyabb szintet, 479 ezer 426 fővel, a 2001. szeptember 11. utáni időkben pedig a legmagasabbat, 570 ezer fővel. A hadsereg létszáma jelenleg 520 ezer fő, amelyet a hétfői bejelentést megelőzően 490 ezer főre kívántak csökkenteni.

Barack Obama elnök hivatalosan március 4-én ismerteti majd a 2015-ös költségvetés tervezetét, amely a “félidős” kongresszusi választások évében várhatóan erős bírálatok kereszttüzébe kerül, és nemcsak a védelmi kiadások ügyében. Obama már korábban jelezte, hogy nem kívánja megnyirbálni a nyugdíjjuttatásokat.

(MTI)