A Fidesz azzal vádolja a Jobbikot, hogy mindenáron botrányt próbál kelteni a miniszterelnök veje, Tiborcz István körül, holott Hajdúböszörményben sem erről van szó – jelentette ki Demeter Pál, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet az Elios-ügyben tartott.

Demeter szerint egyrészt a hajdúböszörményi lakosok, másrészt pedig a helyi fideszes városvezetők állítják, hogy probléma van a közvilágítással, mégpedig azóta, amióta Tiborcz István cége, az Elios Zrt. lecserélte a lámpákat.

Demeter Pál

A jobbikos politikus ezután szó szerint idézett a böszörményi városvezetőktől: „Itt élünk Böszörményben, látjuk, hogy nem úgy működik a közvilágítás, ahogy kellene” – mondta Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere. „A probléma valós és jogos, el kell ismerni, hogy ezzel folyamatosan küzdünk” – jelentette ki a szintén fideszes alpolgármester, Fórizs László, és tőle származik az az idézet is, miszerint: „200-250 lámpatest romlik el évente, tízszer annyi, mint a korábbi halogén izzók esetében”.

A sajtóban megjelent információk szerint a világítótestek cseréje 2015 őszén zajlott le, egy 460 millió forintos beruházás keretében, ahol az Elios Innovatív Zrt. konzorciuma volt a kivitelező, de a megvalósításban a Sistrade Kft. és a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. is részt vett. Mindhárom cég neve szerepel az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében. A nyomozók szerint 35 magyarországi közvilágítási közbeszerzés kapcsán összesen 13 milliárd forintot fizetett ki az unió úgy, hogy az Elios és a vele együttműködő cégek előre lezsírozták a projekteket.

Demeter Pál elmondása szerint a Jobbik helyi képviselői már tavaly ősszel szóvá tették a hajdúböszörményi közgyűlésben a közvilágítással kapcsolatos problémákat. A Jobbik már akkor is felvetette a városvezetők felelősségét, és rámutattak, hogy nem készült olyan előzetes szakmai felmérés, amely megvizsgálta volna, hogy az új lámpatest mennyire kompatibilis az oszlopon lévő tartószerkezettel és a benne lévő elektromos kábelezéssel.

„Ennek tükrében különösen kíváncsiak vagyunk az OLAF és a város közötti levelezésre” – szögezte le Demeter, hozzátéve, hogy a levelezés helyi képviselők általi kikérése folyamatban van. A választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje reméli, hogy a kérést Hajdúböszörményben nem fogják mondvacsinált okokból megtagadni.

szebbjovo.hu