„Ahol fát, vágnak, hullik a forgács” – szól a magyar közmondás.
 
Akkor mondjuk ezt, ha valamely fontosabb tevékenység közben némi veszteség keletkezik. Elkerülhetetlen veszteség, amely azért nem olyan méretű, hogy azért a főbb célt hanyagolnunk kellene. Ha a favágás végtagvesztéssel jár, akkor ez már bizony nem elfogadható. Ha ez a veszteség, ez a „forgács” netán emberéletet jelent, akkor viszont már megengedhetetlen!
 

Előzmények
 
A pénzügyekhez hihetetlenül értő Matolcsy György – nyilvánvalóan kizárólag bevételi szempontok alapján – két éve úgy döntött, hogy a törvényben 2008 óta szereplő gáz műszaki biztonsági felülvizsgálatot záros határidőn belül el kell végeztetniük a fogyasztóknak.

Jó lenne elhinnünk, hogy az évtizedek óta elhanyagolt és emiatt veszélyes gázhálózatok javítása lett volna a cél, de akkor – egy minimális szakértelmet is feltételezve – tudniuk kellett volna, hogy ez óriási anyagi nehézséget fog okozni az amúgy is kizsigerelt embereknek. Tehát vagy mentesíteni kellett volna ezt a tevékenységet a 27 % adótól, vagy valami pályázati rendszerben kellett volna segíteni az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő gázfogyasztóknak.
Mivel erről szó sem esett, így biztosra vehető, hogy egy valódi „rezsicsökkentő” – valójában pénzbehajtó – előírást vezettek be.
 
A törvénytisztelő közösségek meg is kezdték a felülvizsgálatokat, és törvényszerűen elkezdődtek a bajok.

Az érvényes – és nyilván okkal szigorú – biztonsági előírásoknak szinte sehol, semmi nem felelt meg. Szabálytalanságok, szivárgások, légellátási problémák jelentkeztek majdnem mindenütt.

A javítás leginkább korszerűsítést jelentett, melynek költségei társasházaknál milliós, lakásoknál néhány tízezertől, akár több százezer forintig nyújtózó kiadást jelentettek. A lakók panaszkodtak, nem értették, hogy miért nekik kell fizetni, megutálták a gázszerelőt, a közös képviselőt, a gázszolgáltatót, mindenkit.
 
És ekkor beleavatkozott a politika. Bár ne tette volna!
 
„Hiénák!”
 
Debrecenben Dr. Papp Csaba önkormányzati képviselő sokéves „képviselet” után elérkezettnek látta az időt, hogy tegyen valamit, ideje meglovagolni az össznépi hangulatot. Akcióba lendült. Bizonyára jót akart.

Elment az emberek közé – eddig nemigen látta senki – és hihetetlen hozzáértéssel megállapította, hogy a felülvizsgálatot végző szakemberek „hiénák”, kihasználják az embereket, elsíbolják a pénzüket. A közös képviselők „összejátszanak” ezekkel a gazfickókkal, a gázszolgáltatóval, meg mindenkivel, csak azért, hogy piszkosul jól keressenek az „üzleten”. Levelet írt a saját miniszterének (aki amúgy az egészet kitalálta), mindenkit nyugalomra intett, hogy a mindenható kormány mindent megold; mindenki „nyugodtan hátradőlhet, elmehet nyaralni”. A hibák bizonnyal megjavulnak maguktól, a közvetlen életveszély varázsütésre megszűnik! Elvégre ezért van a kétharmad!
 
És az emberek elhitték. Elzavarták a gázszerelőt, jól leszidták, kirúgták a közös képviselőt, és a képviselői ajánlás szerint feljelentették a felülvizsgálót. Egyikük engedélyét be is vonták.

A lakók hátradőltek – nyaralni már tíz éve nem voltak – és várták a csodát.
És lőn!
Módosították a határidőt…
Ennyi.
 
A javítás elmaradt, ÁFA nemhogy eltörlődött, de még csak nem is csökkent, biztonsági előírás nem változott – még Isteni szerencse! –, a hálózat tovább romlott, és amint elkezdődött a fűtési szezon, elkezdett hullani a forgács.
 
Halottak
 
Történt néhány gázrobbanás. Néhányan meghaltak.
Hőseink rájöttek, hogy ebből így baj lesz, hát elkezdődött a kenegetés, a terelés, az elhallgatás.

„Nem gázrobbanás történt. A padlásfödémben találtak egy aknagránátot.” – szólt a hivatalos hír. Aha. Igaz, hogy ha megtalálták, akkor mi robbant fel? És hol, hiszen az a födém, amelyben megtalálták, gyakorlatilag megsemmisült a robbanásban!?

A többiről meg nemes egyszerűséggel hallgattak.

A statisztika szerint évente négy-hat gázrobbanás történik. Ennyiről nem hallottunk mostanság. Biztos, nem volt…

Aztán kezdtek meghalni az emberek a fűtött lakásaikban. Szénmonoxid.
És folytatódott a terelés. „A fűtőkészülék hibája. A kazán, a vízmelegítő hibája. A kémény hibája.” – szóltak a híradások.

Nyilván az újságíró nem szakember, de kapitális ökörségeket tudtak mondani. A szakember nyilatkozik. Hosszú, bonyolult magyarázat, nem érdekes, nem „bulvár”, hát meg-, vagy kivágják. Az igazi okokról szó sem esik. Legfeljebb szénmonoxid-érzékelő beszerzését ajánlgatják. Egy jobb fajta 10 ezernél kezdődik, de senki nem mondja, hogy egy nem elég, de még arról sem esik szó, hogy hová is kell azt rakni. Ettől az eredeti probléma természetesen nem szűnik meg, de legalább valami csipog, ha baj van. Kivéve, ha lemerül az elem…
 

Hát hullik a forgács, hullnak a magyarok.

Aztán szénmonoxid mérgezésben meghal egy szinte még gyermek, élsportoló, óriási tehetség. Erről beszélni kell, de a valódi tényfeltárás megint elmarad.
És most, Debrecenben ismét értelmetlenül elvész egy fiatal élet. Azóta pedig még egy középkorú nemzettársunk vész oda.
 
Az egyik érintett házban tavaly árajánlatokat adtak szakemberek a felülvizsgálat elvégzésére. A közös képviselő tisztességgel napirendre tűzi, hangsúlyozva annak szükségességét. Addigra már mindenki hallott a „hiénákról”, hallották a nyugtatást: „a forradalmi kétharmad mindent megold!” – és leszavazzák, nem kell javítani, nem kell felülvizsgálni.
 
Talán ha a szakember megnézheti ezeket a lakásokat, ha a javaslata szerint elvégzik a szükséges átalakításokat, nemzettársaink ma is élnének. Ha…
 
Felelősség(?)
 
Papp képviselő úr tudtunkkal belgyógyász. Bizonyára pontosan tudja, hogy milyen veszélyeket jelent a szénmonoxid. Egészen biztosan tudnia kell.
Viszont bizonyára nem gázszerelő.
 
Tételezzük fel, hogy Papp doktor megvizsgál valakit és megállapítja, hogy bizony baj van, és ha az általa előírt terápia elmarad, akkor akár még nagyobb baj is lehet.

És bizonyára legkevesebb nem örülne, ha mondjuk, egy gázszerelő ezek után arról győzködné a páciensét, hogy »ne foglalkozzon senkivel, a doki egy „hiéna”, aki csak a hálapénzre hajt; dőljön hátra nyugodtan, menjen nyaralni, majd „odafent” megoldják«
.
Aztán ha a beteg mégis meghal, akkor mi a teendő? Mit tenne akkor, kedves Papp doktor?
 
A legújabb módosítás szerint a felülvizsgálat a fogyasztó számára ingyenes, annak díját a szolgáltatónak kell fizetnie. Hírek szerint a szolgáltató elkezdte megkeresni a felülvizsgálókat – rendre a régi „hiénákat –, adjanak ajánlatot a felülvizsgálat elvégzésére. Ami debreceni viszonylatban 1-3 ezer forint volt lakásonként, de a legtöbb felülvizsgáló már ingyen végezte el, hiszen pontosan tudta, mit fog találni. Elavult, veszélyes készülékeket, szivárgó kötéseket, csatlakozásokat, életveszélyes kéményes készülékeket – bezárva a fokozott légzárású nyílászárók mögé.

A kétharmad ennyit segít. Ja, meg annyit, hogy a felújítás során szükségessé váló mérő le- és felszerelés szintén ingyen lesz. Ez nagyjából 6 ezer forint körüli összeg. Ennyibe kerül egy megfelelő gáz elzáró csap cseréje.

Az ÁFA 27 %, a leginkább külföldről beszerezhető szerelvények ára a porba sújtott forint miatt még drágább lesz, és bármennyire is piszok jól teljesít valaki, valahol, az emberek zsebében továbbra sincs pénz.
 
Ennyi az eredmény.
Pillanatnyi népszerűség, kontra tucatnyi halott.
 
Prológus
 
Tavaly nyáron a Jobbik sajtótájékoztatót tartott a felülvizsgálat körül kialakult veszélyes helyzetről. Elmondtuk, hogy a biztonság, a magyar életek védelme feltétlenül szükséges, kár ebbe bármiféle politikát belekeverni, mert életek múlhatnak rajta.

Elmondtuk, hogy a felülvizsgálók nem hiénák, az előírások nem feleslegesek, mert életek múlhatnak rajtuk.
 
Az erről egyedüliként beszámoló médium annyit írt le belőle, hogy a Jobbik megvédte a felülvizsgálatot.

Nem az embereket, a magyar életeket, hanem a felülvizsgálatot… A „hiénákat”…
 
Az mindenesetre biztos, hogy ha a Jobbik alakíthat kormányt április 6. után, akkor ebben az esetben is meg fog szűnni a politikai haszonlesés!

A felülvizsgálatokat el kell végeztetni, a szükséges javítások ÁFÁ-ját el kell törölni, hatósági árat kell bevezetni a javításoknál, és életszerű pályázati rendszerrel kell segíteni a javítás költségeiben is!
 
És akkor nem hullik tovább a forgács…
 
De a felelősöket is meg fogjuk keresni!
 
Biró László – szebbjovo.hu
 
Természetesen az érintettek gyászában őszintén osztozunk. Mindez elkerülhető lett volna…