Nem alakítanak ki idén új közigazgatási régiókat, és nem is folytatódik a közigazgatási reformról szóló vita Romániában – jelentette ki Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) első alelnöke.

A liberálisok részéről a régiósítás kérdéséért felelős politikus úgy vélte, azért nem folytatható a közigazgatási reformról szóló vita, mert 2014 választási esztendő. Az európai parlamenti választások mellett az év végén államfőválasztás is lesz Romániában. Johannis szerint ilyen körülmények között nem lehet folytatni a reformról szóló vitát. „A régiósítás egyelőre halott” – mondta a politikus utalva arra, hogy nem ülésezett a liberálisoknak e kérdéskörben létrehozott különleges bizottsága. Hoz­zá­tette: ez olyan fontos kérdés, amiről nem lehet tárgyalni a választások nyomása alatt.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet, a szabadelvű politikus 2013-ban többször hangsúlyozta: ők nem sietnek ezzel a reformmal, mert alapos vitára van szükség a döntés meghozatala előtt.

A kormány a nyolc gazdasági fejlesztési régiót alakítaná közigazgatási régióvá, és ezekben az új közigazgatási egységekben a magyar lakosság – számaránya alapján – jelentős kisebbségbe szorulna. Ezért valamennyi romániai magyar politikai szervezet ellenezte a régiósítást.

Az erről folytatott társadalmi vita tavaly júniusban akadt el, miután az alkotmánybíróság egyik döntésével lehetetlenné tette, hogy már a tavalyi év végén megszervezzék a tervezett alkotmánymódosítást megerősítő lakossági népszavazást. A közigazgatási régiók létrehozásához ugyanis előbb módosítani kell a jelenleg hatályos alaptörvényt. A kormány azt tervezi, hogy a május végi EP-választásokkal egy időben kerít sort az alkotmánymódosító népszavazásra, de előtte a február 1-jén kezdődő tavaszi parlamenti ülésszakban még el kell fogadnia a törvényhozó testületnek a tervezett alkotmánymódosítást.

3szek.ro