A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói az utóbbi negyedévben a második "nagyüzemi" mosószer-hamisító bandát buktatták le. Pénzügyőrök és revizorok segítségével négy megyében, huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást és óriási mennyiségben találtak, hamis márkajelzéssel ellátott folyékony mosószert.

Az elosztó központ Nyíregyházán működött. Az észak-alföldi akcióban a pénzügyi nyomozók több mint húszezer liter folyékony mosószert, ezer kilogramm mosóport, mintegy hétezer hamis címkét, kupakokat, flakonokat és egy millió forint készpénzt is lefoglaltak.

A tisztítószerek nagykereskedelmével foglalkozó kft. nagy tételben, 1000 literes tartályokban Szlovákiából importált gyengébb minőségű, azonban legálisan forgalomban lévő folyékony mosószert. A terméket aztán – a megrendelők igényei szerint – flakonokba töltötték. A különböző márkájú mosószer címkéket postán vagy futárszolgálattal jutatták el a viszonteladóknak, akik a flakonokra ragasztották, és máris jól csengő márkanév alatt tudták eladni az árut.

A csalók Arielnek és Persilnek látszó vödrös mosóporokat, Lenornak álcázott kannás öblítőket hoztak forgalomba, illetve olyan Amazon nevű folyékony mosószert csomagoltak át, amelynek flakonja hasonlít a népszerű márkás termékek csomagolására, így csak a címkét kellett kicserélni, hamisítottra.

Az elkövetői kör nyolc tagját elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett miatt. Tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A gyanúsítottak közül a bíróság 2 férfi és 1 nő házi őrizetét rendelte el.

Az észak-alföldi akcióval majdnem egy időben, Pest megyében újabb két banda bukott. A pénzügyőr járőrök előbb a 17. kerületben, majd Kistarcsán tartottak raktárellenőrzést. Mindkét helyen tetten érték az elkövetőket, akik éppen folyékony mosószer kiszerelését és csomagolását végezték. A budapesti helyszínen raklapokra csomagolt, szállításra előkészített tisztítószerek várták, hogy az ott várakozó teherautókra pakolják őket.

A pénzügyi nyomozók a két helyszínen mintegy 37 ezer liter töltött flakonos mosószert, 22 ezerliteres tartályban ismeretlen eredetű folyadékot, töltőberendezéseket, címkéző gépeket, flakonokat és címkéket foglaltak le. A budapesti raktárban a mosószeren kívül öblítőket, tisztítószereket és samponokat is csomagoltak.

A pénzügyi nyomozók tavaly fővárosban és Dél-Alföldön számoltak fel egy-egy mosószer-hamisító üzemet. A két ügyben összesen 4,5 tonna hamis mosóport, több mint 32 ezer liter folyékony mosószert, másfél ezer doboz hamis vízlágyítót, több ezer kilogramm alapanyagot, és a gyártáshoz használt eszközöket, csomagolóanyagokat foglaltak le.

kosarmagazin.hu