A Pest megyei Vámosmikolán ismét Bárdi Alexet (független), a korábban lemondott polgármestert választották meg a település vezetőjének az időközi polgármester-választáson – tájékoztatta az MTI-t a község jegyzője.
Bóna Olga elmondta: a posztért négy független jelölt indult. Az újraválasztott polgármester 332 szavazatot kapott, a második helyen Lőrincz Zoltán végzett 200, a harmadikon Nagy Edina 143 vokssal, Róka Lászlóné 7 szavazattal negyedik lett.
A választásra jogosult 1255 lakosból 684-en szavaztak, ami 54,5 százalékos részvételt jelent, két érvénytelen szavazat volt.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag 2. számú egyéni választókerületében azért kellett időközi képviselő-választást tartani, mert az októberben mandátumot nyert Kovács Sándort (Fidesz-KDNP) újraválasztották a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöki tisztére, és a megyei közgyűlési elnöki tisztség összeférhetetlen az önkormányzati képviselői tisztséggel. A szavazásra jogosult csaknem 2 ezer karcagi négy jelölt közül választhatott Kovács Sándor korábbi képviselő-testületi helyére.
A település jegyzője az MTI-nek elmondta: a legtöbb szavazatot (53,82 százalék) Kanász-Nagy László (Fidesz-KDNP) kapta. A második helyen Lengyel János (Jobbik) végzett 34,63 százalékkal, a harmadikon a független Magyar Ildikó Zsuzsánna 9,12, a negyediken Nagy József (Munkáspárt) 2,41 százalékkal. Rózsa Sándor közölte azt is, hogy a részvételi arány 38,1 százalék volt.
A Fidesz közleménye szerint Karcagon nincs változás, “a kitartó munka meghozta gyümölcsét, Kanász-Nagy László győzelmet aratott a Jobbikos jelölt fölött”.
A Békés megyei Gyomaendrődön az 5-ös számú önkormányzati egyéni választókerületben azért tartottak időközi képviselő-választást, mert Hornok Ernő (Fidesz) korábbi képviselő november 10-én benyújtotta lemondását.
A legtöbb érvényes szavazatot, 229 darabot Vasas György Péter, a Körösök Vidékéért Egyesület jelöltje kapta. Második helyen a Fidesz-KDNP jelöltje, Vaszkó Piroska végzett 149 szavazattal. Katona Tamás (MSZP-DK) 42, Arnóczi István (Jobbik) 41 szavazatot kapott – tájékoztatta az MTI-t Csorba Csaba jegyző. Hozzátette, hogy a választói névjegyzékben 1353 lakos szerepel, a vasárnapi voksolás 34,22 százalékos részvétel mellett zajlott.
(MTI)