Toma Attila közleményében azt írta, hogy a bíróság az önkormányzati határozat felülvizsgálata iránti perben két ügyben is ítéletet hozott.
Az önfeloszlatási határozat mellett hatályon kívül helyezte a bíróság a képviselő-testületnek a munkabér-kifizetéshez szükséges hitel felvételéről szóló döntését is.
A végzés azon alapult, hogy a szeptember 6-ai képviselő-testületi ülést nem szabályszerűen hívták össze Érpatakon, olyan napirendi pontot is tárgyaltak, amely a meghívóban nem szerepelt, így a helyi képviselők előzetesen el sem fogadták – ismertette a szóvivő.
Orosz Mihály Zoltán, Érpatak független polgármestere az MTI megkeresésére csütörtökön elmondta: a bírósági döntéssel bizonytalanná vált a december 11-ére kiírt időközi önkormányzati választás, hiszen a végzéssel megszűnt a jogalapja. Hozzátette: a település jegyzője egyeztetést kezdeményez a Nemzeti Választási Bizottsággal, mert úgy tudják, hogy kiírt választást nem lehet visszavonni, így az NVB döntésétől függ, hogy lesz-e voksolás Érpatakon december 11-én.
A polgármester szólt arról is, hogy a bírósági ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához, de több hónap is eltelhet, mire ott napirendre kerül a kérdés, a választás viszont a jövő hét végére van kiírva.
Orosz Mihály Zoltán megjegyezte: a szeptember 6-ai ülésen a képviselők tudták, mi lesz a napirend, miről tárgyalnak és szavaznak.
Az érpataki képviselő-testület 4:3 arányban döntött szeptemberben az önfeloszlatásról, kibékíthetetlen ellentétek miatt. A helyi választási bizottság ennek alapján írta ki december 11-ére az időközi önkormányzati választást. Az akkori testületi ülésen döntés született arról is, hogy hitelt vesznek fel a közmunkások bérének kifizetésére.
(MTI)