Szávay István, az ellenzéki párt alelnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelt: a tanácskozáson egymás iránt hangoztatott feltétlen bizalmat erősen megkérdőjelezi, hogy sajtóhírek szerint “a szerb hatóságok illegális menekülteket szállítanak a magyar határhoz”.
A jobbikos politikus elfogadhatatlannak minősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő nem tette szóvá a délvidéki magyarság problémáit. Szerinte ez azt üzeni, hogy a kormánynak semmiféle kifogása nincs például a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek korlátozása vagy a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorainak várható megszüntetése ellen.
A miniszterelnök “cinikus mondataival mentőövet dobott az eredménytelenségben vergődő Vajdasági Magyar Szövetségnek és a 11,5 milliárdos mutyibotrányba keveredett pártelnöknek, Pásztor Istvánnak is” – fogalmazott Szávay István, aki elszomorítónak tartotta, hogy a kormányfő 500 millió forintos támogatást jelentett be a szabadkai zsinagóga felújítására, miközben a módosi neogótikus katolikus templom az összeomlás szélén áll.
Az ellenzéki politikus azt írta: félmilliárd forintból meg lehetne menteni jóformán az összes magyar nyelven sugárzó kistérségi és regionális médiaházat is, vagy létre lehetne hozni egy otthonvédelmi alapot a “betelepítésektől veszélyeztetett” délvidéki magyar falvak számára.
(MTI)