A kongresszus és az amerikai kormányzati épületek környéke repüléstilalmi övezet. Washington légterébe berepülni csak külön engedéllyel szabad.
A pilóta nevét hivatalosan nem közölték, de az incidenst egy Doug Hughes nevű floridai postai kézbesítő magára vállalta a honlapján. Hughes azt állította, hogy levelet vitt mind az 535 szövetségi törvényhozónak, hogy felhívja a figyelmet a kampányfinanszírozás korruptságára.
“Mint arról a hatóságokat tájékoztattam, nincsenek erőszakos hajlamaim vagy szándékaim” – írta a férfi a thedemocracyclub.org weboldalán.
“Az ultrakönnyű repülőgép nem jelent jelentősebb fizikai veszélyt – de politikai veszélyt jelent a vesztegetésre. Ezt remélem. Nem kell aggódni – én csak a leveleket kézbesítem” – tette hozzá.
Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke kijelentette, hogy vezetője magától tette le a gépet, de a capitoliumi rendőrség kész volt a lelövésére, ha közelebb került volna a törvényhozás épületéhez.
A Capitolium környéki utcákat és a kongresszus látogatóközpontját lezárták. A girokoptert tűzszerészeti robottal vizsgálták meg.
Az incidens idején Haider el-Abádi iraki miniszterelnök az amerikai törvényhozás épületében tárgyalt.
Némileg hasonló esetek korábban is történtek: 1994-ben egy pilóta kisrepülővel ért földet a fehér házi komplexum területén. Idén januárban egy kisméretű kvadkopter (négyrotoros, pilóta nélküli repülő szerkezet) ütközött fának és zuhant le az elnöki rezidencia pázsitján.
A hasonlóság ellenére a girokopter nem helikopter. A girokopter látszólagosfölső “rotorja” valójában saját motor nélküli forgószárny, amelyet a hátsó propeller szele és a menetszél hajt. A szerkezet nagyon biztonságos, ugyanis a motor leállása esetén a forgószárny mintegy ejtőernyőként működik.
(MTI)