Már követni is nehéz Kósa Lajos legújabb botrányát, mert minden órában újabb információk látnak napvilágot – nyilatkozta a médiának Herpergel Róbert jobbikos politikus a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet Kőszeghy Ábellel, a Jobbik debreceni frakcióvezetőjével tartott. A nemzeti néppárt két debreceni országgyűlési képviselőjelöltje szerint Kósa Lajosnak azonnali hatállyal le kellene mondania minden közéleti pozíciójáról.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy egy közjegyzői okirat szerint Kósa Lajos kezelésébe került mintegy 4,3 milliárd euró (1350 milliárd forint). A 2013-as dokumentum szerint a megbízás arról szólt, hogy “a megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon” Kósa Lajos.

Kőszeghy Ábel és Herpergel Róbert

Herpergel Róbert úgy vélekedett: a Fidesz szekrényéből kiesett az első óriásméretű csontváz, aminek a tikettjén Kósa Lajos neve áll. Egy felettébb zavaros és kibogozhatatlan történetről hallhatott a közvélemény, amelynek szereplője először még egy német özvegy volt és az ő – forintba átszámolva – 1300 milliárd forintos vagyona, amit Kósa Lajos kezelésére kívánt bízni. A német hölgyből aztán már csengeri háztartásbeli asszony lett, és minél többet nyilatkozott a fideszes miniszter az ügyről, az annál kuszább lett – tette hozzá a debreceni politikus.

A jobbikos képviselőjelölt összehasonlításképpen ismertette: 4,3 milliárd euróról van szó, amely több, mint az új World Trade Center építésének költsége. Herpergel Róbert rámutatott: ilyen hatalmas összegnél minden felelősen gondolkodó emberben felmerül, hogy vajon az illetékes szervek ebben az esetben végeztek-e átvilágítást, nehogy például pénzmosás gyanúja merüljön fel?

Kőszeghy Ábel az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botrányának nevezte az ügyet, amely kapcsán újra felbukkant a miniszter édesanyjának neve. Kósa Lajosné több mint nyolcszázmillió forintot kapott volna a titokzatos örökösnőtől, legalábbis ekkora összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. A korrupciós gyanú szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a pénz valóban gazdát cserélt-e, hiszen a szándék dokumentumokkal alátámaszthatóan egyértelműen megvolt.

A jobbikos képviselőjelölt hangsúlyozta: a ma reggeli hírek cáfolják Kósa tegnapi magyarázkodásának több részletét is, például mostanra kiderült, hogy Kósa Lajos kereste meg a csengeri hölgyet, nem pedig fordítva, legalábbis ezt állítja a háztartásbeli asszony fia, ifjabb Szabó Gábor. A volt polgármester már tegnapi nyilatkozatában lebuktatta magát azzal, hogy állítása szerint azért bízta meg őt a hölgy az elképesztő összeg kezelésével, mert a brókerbotrány miatt megingott a bizalma a pénzintézetekben. Ezek szerint a csengeri örökösnő nemcsak a világ egyik leggazdagabb embere, hanem a jövőbe is lát, hiszen már 2013-ban Kósára bízta a pénzét, a brókerbotrány 2015-ös kirobbanása előtt két évvel.

Külön érdekessége az ügynek az a mai információ, miszerint az állítólagos csengeri milliárdosnő többségi tulajdonos abban a cégben, amelynek ügyvezetője a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője, székhelye pedig rejtélyes módon a Debreceni Sportuszodába van bejegyezve.

szebbjovo.hu