A WikiLeaks-től kiszivárgott információk szerint Kósa Lajos július 6-án beszélgetést kezdeményezett Skype-on Edward Snowdennel, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt alkalmazottjával, aki azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos dokumentumokat. A debreceni polgármester menedékjogot kínált Snowdennek, de a tárgyalások végül nem vezettek eredményre.

– Nadzson meglepodtem, mikor létre jott a khapcsolat – nyilatkozta venezuelai tájszólással Snowden a Karandas című orosz ifjúsági magazinnak a Semerresetyevó Repülőtéren. – Cshak bamultam, lestem, majd hanyatt estem, nem tudtam, mi van – tette hozzá a volt CIA-ügynök.

Információink szerint Kósa Lajos konkrét állást ajánlott Snowdennek a cívisvárosban. Ő lett volna A Kettes Villamos Projekt Anomáliáiért Felelős Ember. A nyelvi nehézségek miatt azonban sehogyan sem sikerül megértetnie az amerikaival, hogy ez a pozíció nem járna semmilyen különösebb következménnyel, hiszen Debrecen városában még senki emberfia nem látott olyan városvezetőt, aki felelősséget vállalt volna bármiért. Tehát mindenféle tanúvédelmi programnál jobb ajánlata volt a debreceni polgármesternek.


Kósa Lajos itt még valóban nem értette, hogy miért.

 
– Ez a szerencsétlen jenki azt hitte, hogy nálunk van még bármiféle jelentése a “felelősség” szónak – anekdotázott vidáman egy magánjellegű összejövetelen Kósa Lajos a történtek estéjén. – Megmondtam neki, hogy itt még senki nem látott élő embert, aki felelősséggel tartozott volna a kettes villamosért! Muhaha! – tette hozzá a bennfentes bográcsoláson a cívisváros első embere, de informátorunk szerint a vicces megjegyzés nem talált a szokásos fogadtatásra, ugyanis épp ebben a pillanatban történt az a sajnálatos esemény, hogy Pajna Zoltán projektfelelős véletlenül nyársastól hozzányomta a sült szalonnáját Papp László alpolgármester meztelen hátához, és a fájdalmas üvöltözés elnyomott minden más konstruktív közleményt.

Edward Snowden másnap úgy nyilatkozott: nem is vette komolyan a hívást, egész végig azt gondolta, hogy úgynevezett telefonbetyárkodás áldozata lett. Az első feltételezései szerint a hívás vagy Fehéroroszországból, vagy Panamából vagy Üzbegisztánból érkezhetett, de semmi esetre sem egy olyan uniós tagország nagyvárosából, ahol évekig ilyeneket műveltek a köznéppel (a CIA jelentése szerint), ennek ellenére a polgármester még mindig a helyén lehet.

– Hatodik érzekem sugta nekem, hogy Mister Kosha van panamás – közölte Snowden a Semerresetyevó Reptéren a megjelent újságírókkal, sztyuárdszekkel, csomagválogatókkal és takarítónőkkel. – Nem lehet ez az ember polgármester sehol se nem. Ez csak egy vicc. Ilyen nincs. Tortentek után elzavarták volna telekommunikációs jelleggel halál faxára – erősítette meg durva és megbocsáthatatlan kijelentését a volt CIA-ügynök.

Szerettük volna a történtekről a Városháza véleményét is kikérni, de ott először a portás támadt ránk vízágyúval, majd miután visszamásztunk a villamossínekről, akkor meg az emeletről öntöttek le vízzel, és amikor reklamáltunk, akkor mindig azt a választ kaptuk, hogy ez tisztiorvosi előírás, mert hőség van.

rondajelen.hu álhírportál nyomán szebbjovo.hu

1375112880