Első alkalommal történt meg Magyarországon, hogy egy megyei önkormányzat ellen csődeljárás indul. Hogy az adósságrendezés folyamata mivel járhat Hevesben, az nem teljesen világos a helyi elöljárók számára sem, a rendkívüli közgyűlést is csupán tegnap késő estére hívták össze. A kötelezően előírt feladatokat ellátja az önkormányzat. Alább a Jobbik két, Heves megyei országgyűlési képviselőjének közleménye:

A Heves megyei csődhelyzet az eredménye egy dilettáns kormány dilettáns helyi mamelukjai hatalmi ámokfutásának. A katasztrofális szocialista örökséget további katasztrofális döntésekkel súlyosbították a megyei közgyűlésben, miközben a kormánypártok gondosan elkerülték a valódi elszámoltatást a felelősök megnevezésével mind országos-, mind megyei szinten. A Fidesz választási ígéreteiből, egyetlen egy dolog valósult meg: „csak a Fidesz”.

A dilettáns kormányzat az egyoldalú gazdagokat támogató politikája révén, 380 milliárd forintot juttatott az egykulcsos adónak köszönhetően a gazdag rétegeknek, ahelyett, hogy ennek az összegnek a töredékéből a Heves megyeihez hasonló önkormányzatok sorát mentette volna meg. Túl azon, hogy sem a megyei kormánybiztos, sem a megyei kormánypárti országgyűlési képviselők nem tettek az elmúlt egy évben semmit, képtelenek voltak érdemi lobbit folytatni a megye megmentéséért, a sorozatos rossz helyi döntésekkel együttesen elkerülhetetlenné tették a csődeljárást.

Ha egy 500 fős kistelepülés csődöt jelent, akkor a polgármester és a helyi képviselő-testület azonnal lemond. A Jobbik ezt a minimális felelősségvállalást várja a Heves megyei közgyűlés elnökétől és fideszes frakciójának képviselőitől!

Mirkóczki Ádám – Sneider Tamás
Heves megyei országgyűlési képviselők