Az MTI-hez szerdán eljuttatott, Bence Gáborné igazgatósági tag által jegyzett közleményben az áll: “a foglalkoztatási szövetkezetnek sem jogszabályon, sem pedig szerződésen alapuló joga vagy kötelezettsége nincs az ORÖ tulajdonában álló budapesti, gödöllői, pécsi, zalaegerszegi és salgótarjáni irodák működtetésére, azokban történő munkavégzésre. Az ingatlanokban az érdemi munkavégzés kötelezettsége és felelőssége az Országos Roma Önkormányzatot terheli”.
Hozzátették, az ingatlanokat az ORÖ-nek – az Emberi Erőforrások Minisztériumával megkötött támogatási szerződés alapján – a foglalkoztatási szövetkezet részére használatba kellene adnia. E kötelezettségének az önkormányzat a minisztérium folyamatos felszólításai ellenére több mint fél éve nem tesz eleget, megakadályozva a szövetkezet működésének megkezdését – írták.
A közlemény szerint a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek megszegése a támogatási szerződés felmondásának jogkövetkezményével járhat, ami mintegy 2,1 milliárd forint támogatás azonnali visszafizetésének kötelezettségét jelentené az önkormányzatnak.
Kitértek arra: a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek elmulasztásából okszerűen következő önkormányzati csőd esetén a beálló polgári és büntetőjogi felelősség az önkormányzat közgyűlését, elnökét és hivatalát terheli. A közgyűlési képviselők ezt felismerve fordulnak szembe mind nagyobb számban az ORÖ jelenlegi vezetésével és követelik távozásukat – írták.
A foglalkoztatási szövetkezet leszögezte: soha nem voltak a birtokában az ORÖ tulajdonában álló ingatlanok, azok kulcsaival nem rendelkezett, ezért azokat tőle “csellel visszaszerezni” nem lehetett. Az irodák, az azokban tárolt berendezések, eszközök és személyes adatok őrzéséről az ORÖ köteles gondoskodni – közölték.
Úgy fogalmaztak: az ORÖ képviseletében nyilatkozók és a nyilatkozatot ellenőrzés nélkül közzétevő média jogi felelőssége fennáll, amivel összefüggésben a foglalkoztatási szövetkezet igazgatósága mérlegeli a szükséges lépések indokoltságát.
Az ORÖ három képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerintük még mindig nem folyik érdemi munka a Híd a munka világába program keretében megvásárolt irodákban, pedig mintegy 2,1 milliárd forintot elköltöttek a programra. Vajda László (Lungo Drom) azt mondta, hogy a budapesti, központinak szánt iroda mellett a gödöllői, a pécsi, a zalaegerszegi és a salgótarjáni iroda sem működik.
(MTI)