A főügyészséghez fordul a Híd magyar-szlovák kormánypárt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) gyűlöletkeltő, magyarellenes óriásplakátjai miatt – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán. A HÍD politikusai szerint tűrhetetlenek az SNS óriásplakátjai, mert “magyarveszéllyel” riogatják a lakosságot. A legnagyobb gondot abban látják, hogy a közélet kezd hozzászokni a rasszista és nacionalista indíttatású kampányokhoz.

“Lassan ott tartunk, hogy mindenki csak legyint, amikor arról van szó, hogy Slotáék (Ján Slota, az SNS elnöke) nyílt magyarellenességgel vagy a romák elleni bujtogatással próbálnak szavazatokat szerezni. Ezt nem szabad hagyni” – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke.

Elmondta: a tavalyi parlamenti választások előtt elhelyezett, roma férfit ábrázoló SNS-es plakátok miatt ugyan felhördült a társadalom, de semmilyen lépés nem történt, hogy ilyen hirdetés ne ismétlődhessen meg.

“A Híd jogászokkal készíttetett elemzést, amely pontosan rámutat azokra a pontokra, ahol az SNS törvényt sért. Az elemzést eljuttatják a főügyészséghez, továbbá a reklámtanács figyelmét is felhívják a nemzetiek plakátkampányára, az ugyanis nem tartja tiszteletben a reklámetikai kódexet. Az óriásplakátokon megfogalmazott uszító üzenetek – a +magyar terjeszkedés ellen+, a +Nem akarunk a Felvidéken élni+ és a többi – szerintük hozzájárulnak az olyan eseményekhez, mint a közelmúltban Érsekújvárban tapasztaltak: ott magyar- és zsidóellenes feliratokkal firkáltak össze házfalakat” – olvasható a lapban.

Bugár szerint az SNS politikusainak kijelentései sem maradhatnak válasz nélkül. “A romaellenesség esetében viszonylag széles körű tiltakozás tapasztalható, viszont a magyarellenességet a társadalom hajlamos kézlegyintéssel elintézni, mondván, ez része a Slotafolklórnak” – hívta fel a figyelmet Bugár.

Ugyanakkor előrebocsátotta: a Híd próbálkozásainak sikere kétséges, ugyanis az ügyészségekre és a bíróságokra az elmúlt években sem volt jellemző, hogy büntetést javasoltak volna hasonló beadványok miatt.

A Híd a kétnyelvűséggel kapcsolatban is kampányt indít: az önkormányzatoknak matricákat küld szét, amelyekkel megjelölhetik azokat a helyeket, ahol a lakosok a kisebbség nyelvén is intézhetik ügyeiket.

A matricák szövege “Itt magyarul is beszélünk” lesz. Az olyan településekre, ahol roma, német, ukrán és ruszin lakosság is él az adott kisebbség nyelvén készült matricát küldenek. A párt egyben felkéri az önkormányzatokat, hogy a matricákat terjesszék a helyi vállalkozók és intézmények között is.

MTI – szebbjovo.hu