A Daily Mirror első oldalas csütörtöki beszámolója szerint a lapnak a Coral fogadóiroda PR-igazgatója, Nicola McGeady elmondta: a cég leállította az uralkodó idei lemondására spekuláló fogadásokat, miután hirtelen “meglepően” sok tét érkezett arra, hogy az életének 89. esztendejében járó királynő a december 25-én esedékes hagyományos karácsonyi beszédében bejelenti távozását a trónról.
A Coral lépése után több más nagy brit fogadóiroda is jelentősen szűkítette az uralkodó idei lemondására kínált fogadások nyereményesélyeit; a William Hill 16/1-ről 5/1-re, a Ladbrokes 100/1-ről 8/1-re, bár ezek a hálózatok nem tapasztaltak kiugró érdeklődést e fogadási lehetőség iránt.
A Coral azt gyanította, hogy mivel a királynő karácsonyi üzenetét a BBC televízió már rögzítette, a beszéd tartalma esetleg kiszivároghatott, és valaki e bennfentes információt próbálhatta nyerészkedésre felhasználni.
A Daily Mirrornak nyilatkozó udvari források azonban rögtön cáfolták a híresztelést, mondván: az “egyszerűen nem felel meg a valóságnak”. Az illetékesek felhívták a figyelmet arra is, hogy II. Erzsébet királynő 1953-ban, megkoronázása alkalmából kifejezetten esküt tett arra, hogy akármeddig éljen is, egész életét alattvalói szolgálatának szenteli.
Ha a királynő – aki más nyilvános megszólalásaival ellentétben népeihez szóló karácsonyi üzeneteit mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül – mégis távozni kívánna a trónról, azt egyébként sem ilyen formában jelentené be, hanem először a miniszterelnököt értesítené szándékáról, és a hírt a kormányfő hozná nyilvánosságra a parlamentben.
Legutóbb csaknem nyolc évtizede volt ilyen eset Nagy-Britanniában. II. Erzsébet királynő nagybátyja, VIII. Eduárd 327 napi uralkodás után, a koronázást meg sem várva 1936-ban úgy döntött, hogy inkább a szívére hallgat, és a trón helyett kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta.
(MTI)