Rutte kijelentette, Ukrajna unióhoz való közeledését jelentő megállapodás holland elutasítása nagy kárt okozna és gyengítené az Európai Uniót.
Hozzátette, mindent megtesz, hogy kormánya a hétvégi egyeztető tárgyalásokon kompromisszumos megoldásra jusson.
Hangsúlyozta, ha nem születik egyetértés, nem lesz más választása és bejelenti a holland vétót az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésre – tette hozzá.
Kiemelte, a társulási egyezmény szélesebb körű megállapodás, amely az európai határok stabilitását szolgálja egy esetleges agresszió esetén.
Hollandiában április elején tartottak népszavazást az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés támogatásáról, amelyen az egyezmény ellenzői jelentős fölénnyel győztek.
Elemzők szerint a holland referendum nem vonja maga után a társulási szerződés felbontását, a legrosszabb esetben a holland kormány végrehajtási mentességet (opt out) kérne a megállapodás alól.
Noha az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt ratifikálnia kell az Európai Unió mind a huszonnyolc tagállamának. A társulási megállapodásnak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja.
(MTI)