Szalóki Zoltán közleményében felidézte, hogy a 33 éves gyöngyösi férfi tavaly szeptemberben a holokauszt megtörténtét kétségbe vonó, abból gúnyt űző képet tett közzé az interneten: egy közösségi oldalon megosztott és ezzel mintegy négyezer ismerőse számára hozzáférhetővé tett egy montázst, amelyen az egykori birkenaui megsemmisítő tábor bejáratának rajza volt látható. A kép egy közismert vidámpark logóját stilizálta, és azon egyebek mellett az “Auschwitzland, a világ legnagyobb mesetábora!” felirat szerepelt.
Emiatt a férfi ellen a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett gyanúja miatt – végül ügyészi intézkedést eredményező – büntetőeljárás indult. A Gyöngyösi Járási Ügyészség a nyomozás lefolytatása után két évre elhalasztotta a vádemelést a büntetlen előéletű gyanúsítottal szemben, ugyanakkor – pártfogó felügyeletének elrendelése mellett – nevelő célzatú magatartási szabályokat írt elő a férfinak. Kötelességévé tette, hogy a saját költségén látogasson el a budapesti Holokauszt Emlékközpontba, és az ott megtekintett kiállításról számoljon be pártfogójának, valamint olvasson el egy a holokausztról szóló könyvet.
Ha a gyanúsított, aki beismerte a cselekmény elkövetését, nem tartja be a határozatban előírt magatartási szabályokat vagy nem tart rendszeres kapcsolatot a pártfogó felügyelőjével, a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt emelnek vádat ellene – írta a főügyész.
(MTI)