A központi kormány teljes mértékben “egyetért vele, és támogatja az illegális cselekmények felszámolására irányuló döntést, a társadalmi rend fenntartását és a jog uralmának biztosítását” – fogalmazott az államtanács Hongkong és Makaó ügyeiért felelős hivatalának közleménye.
A dokumentum szerint a Hongkong belvárosában több forgalmas utat és utcákat elzáró tüntetés zavart okozott közlekedésben és az üzleti életben, és nem élvezte a hongkongi polgárok támogatását. A központi kormány reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a hongkongiak tanultak a történtekből, és szem előtt fogják tartani a város jövőjét.
A rendőrök és a bírósági végrehajtók csütörtökön Hongkong kormányzati negyedében hétórás akció keretében ellenállás nélkül felszámolták a területfoglalók utolsó nagy bázisát. Illegális gyülekezés és a rendőrség munkájának akadályozása miatt 247 – többségükben az aszfalton ülve tiltakozó – embert őrizetbe vettek. Ezzel a Foglald el a központot! mozgalom által a választási reform kiszélesítéséért meghirdetett és a diákszervezetek csatlakozásával szervezett – hetvenöt napig tartó – területfoglalás befejeződött, a rengeteg hulladékot elszállították, a környező utakon megindult a forgalom.
A diákok, akik azért mentek az utcára, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson nyílt és szabad legyen a jelöltállítás, nem érték el céljukat, a város és Kína vezetői egyértelmű jelét adták annak, hogy nem hajlandó a jelenleg érvényes törvényi kereteken, a választási rendszer fokozatos demokratizálásának eredeti tervén változtatni.
A diákok csütörtökön azt ígérték, hogy még “visszajönnek”, vezetőik pedig azt hangoztatták, hogy új módon fogják folytatni harcukat a “valódi általános választási jogért” karácsony után.
A városi kormányzat szóvivője kijelentette, az elhúzódó területfoglalás súlyos csapás volt a gazdaságra, a politikára, a társadalomra és az emberek megélhetésére. Egyúttal kifejezte háláját a rendőrségnek, és egyben arra figyelmeztette az embereket, hogy a jövőben véleményük kinyilvánításakor tartsák tiszteletben a törvényeket.
Hongkong 1997-ben, több mint százötven éves brit gyarmati uralom után került vissza Kínához. Peking széles körű autonómiát biztosított a számára, lehetővé téve a kapitalista berendezkedés fenntartását ötven évig. A város kormányzóját korábban a brit uralkodó nevezte ki, 1997-től ez a jog Pekinget illeti meg. Személyét a különleges közigazgatási övezetben eddig egy 400, majd 800 és legutóbb egy 1200 tagú választási bizottság választotta.
A választási reform hongkongi alaptörvényben foglalt és a kínai törvényhozás által megerősített menetrendje szerint 2017-ben először szavazhat mind az ötmillió választásra jogosult polgár, de a jelöltek személyére a helyi társadalmat “széles körben reprezentáló” jelölőbizottság tesz majd javaslatot. A választást és a bizottság összetételének meghatározását hosszas előkészületek előzik meg, és a kormányzat úgy vélte, hogy a társadalmi konzultációk soron következő fordulója még mozgásteret ad további finomításokra. A “nyílt és szabad” jelöltállítástól azonban egyelőre mind Hongkongban, mind Pekingben elzárkóznak.
(MTI)