Ezer euróért árulta a kárpátaljai születési igazolást a kárpátaljai megyei levéltár igazgatója – adta hírül a Zakarpattya online.


Vesztegetésen érték tetten a Megyei Állami Levéltár igazgatóját a kárpátaljai rendőrség munkatársai. A megyei ügyészség sajtószolgálatának közleménye szerint a főlevéltáros 1000 Euró összegű kenőpénzt követelt és vett át annak fejében, hogy egy arra illetéktelen személy felmenőjének nevére hamis kárpátaljai születési igazolást állítson ki az általa vezetett hivatal.

A kárpátaljai lapokban megjelent beszámolók szerint az eset az egyszerűsített magyar honosítási eljárással hozható összefüggésbe. Sok ukrán kérelmező ugyanis több ezer Eurót is hajlandó áldozni arra, hogy az Unióban szabad mozgást biztosító magyar állampolgársághoz, pontosabban útlevélhez juthasson még akkor is, ha vonatkozó törvénynek megfelelően eredetileg nem rendelkezik magyar származású felmenőkkel.

A vesztegetésen ért levéltári igazgatót a kárpátaljai megyei rendőrkapitányság maffiaellenes csoportjának munkatársai őrizetbe vették.

Palkó István – Kárpátinfo.net

1361874600