A Tiszántúlon pénteken még tart a hőség, napközben akár 35-37 Celsius-fok is lehet, de a délutáni, esti óráktól már ott is heves zivatarokra kell számítani – mondta Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző munkatársa az MTI-nek. Az Észak- és a Dél-Alföldre, valamint Észak-Magyarországra a hőség és heves zivatarok miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat péntekre. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet még várhatóan meghaladja a 27 fokot.

Elsősorban a Tiszántúlon és az Északi-középhegység körzetében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében hevesebb zivatarokra lehet számítani. A viharokat óránkénti 80-90 kilométeresnél is nagyobb erejű széllökések és 2 centiméter körüli nagyságú jégdarabok is kísérhetik. Rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat le – hangsúlyozta a veszélyjelző meteorológus.

Az UV-B sugárzás várhatóan pénteken is erős lesz, elsősorban az ország középső és délkeleti részén. A sugárzás átlaga az előrejelzés szerint a 7,8-es érték körül alakul, ez még mindig nagyon erősnek számít – tette hozzá Kolláth Kornél.

Hétfőig gyengén felhős időjárás várható, keleten, majd északnyugaton egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. Kedden hidegfront vonul majd át az országon, emiatt átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, sokfelé lehet eső, zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet a szombati 25-30 fokról 29-35 fokig emelkedik, de az érkező hidegfront hatására kedden nyugaton már csak 20-27 fok valószínű.

MTI – szebbjovo.hu