Fokozott ellenőrzésre kell számítaniuk a járművezetőknek Hajdú-Bihar megye útjain a húsvéti ünnepek alatt. A cél a közlekedési balesetek megelőzése.

A húsvéti ünnepek a családi összejövetelek és a vendéglátások időszaka. Ezekben a napokban valósággal „útra kel az ország”, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő. A húsvéti közlekedés az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedőkre nézve. A közúti forgalom jelentős megnövekedése már alapvetően fokozott veszélyekkel jár, melyhez hozzájárul a tradicionális locsolkodás mellett az, hogy a rokoni és baráti találkozók gyakran együtt járnak szeszesital-fogyasztással. Ennek hatása a közúti közlekedésre is kiterjed, ugyanis ilyenkor több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően ülnek a volán mögé. A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Kérjük a tisztelt gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során is tanúsítsanak önmérsékletet és szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban. A nagyobb forgalomból adódó esetleges torlódások esetén legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.

Az ünnep alatt „Józan Húsvét” elnevezésű fokozott ellenőrzésre kell számítaniuk a járművezetőknek, mely során a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak az ittas állapotban közlekedő, agresszív, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére. A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása. Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett kiterjed a kerékpárosokra is.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság!