Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: pártja fellép minden olyan ügyben amikor az állam megkárosítását tapasztalja. Hozzátette: sajnos kezd tendenciává válni Magyarországon az, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok gyanús körülmények között kerülnek magánkézbe.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom jelen esetben egy balatonvilágosi ingatlan kapcsán tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a Legfőbb Ügyésznél. A nemzeti radikális képviselő megjegyezte: 2008. májusában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az Aranyföveny Kft. között létrejött csereszerződés ügyében ingatlanszakértői vélemény szerint több mint 600 millió forint kár érte a magyar államot.

Kepli Lajos hozzátette: a szerződés értelmében állami tulajdonból magántulajdonba került egy közel 15 000 négyzetméter területű ingatlan Balatonvilágoson, melyet új tulajdonosa azóta felparcellázva, közvetlen vízparti építési telekként próbál értékesíteni. A politikus hangsúlyozta: a csereingatlan egy jóval kisebb, nem vízparti, és ezért jóval értéktelenebb ingatlan volt. „A Balatonvilágos Község Önkormányzata által készített értékbecslési szakvélemény alapján kijelenthető, hogy ebben az esetben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés valósulhatott meg, ezért büntetőeljárás megindítását kezdeményezzük” – közölte a nemzeti radikális képviselő.

A politikus emlékeztetett: ugyancsak a Jobbik tett feljelentést a szintén balatonvilágosi Club Aliga és a Veszprém- szentkirályszabadjai repülőtér eladása ügyében is. Kepli Lajos Balaton-parti országgyűlési képviselőként fontosnak tartja azt, hogy a vízparti, rendkívül értékes ingatlanok ne cserélhessenek gyanús körülmények között gazdát, hiszen az állam illetve az önkormányzatok jelentős vagyont, évente sok milliárd forintot vesztegetnek el ily módon.

A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: a Jobbik fellép az ember és a táj évszázados harmonikus fejlődést felrúgó, indokolatlan, sokszor csak ingatlan-spekulációs célú beruházások ellen is, melynek hátterében 90 százalékban külföldi, túlnyomóan izraeli ingatlan befektetők állnak. „Megkülönböztetett figyelemmel vizsgáljuk a szintén 100 százalékban izraeli magánszemélyek tulajdonában álló Metropolitan Kft. által Balatonfőkajáron, közel 50 hektáron megépíteni kívánt autóversenypálya ügyét, melynek környezetvédelmi engedélyeztetése jelenleg folyik” – jelentette Kepli Lajos.

Hozzátette: a tervek szerint egy 4 km hosszú aszfaltcsíkon folynának a versenyek és a tesztelések egész évben. A helyiek munkahelyeket remélnek a beruházástól, azonban félő, hogy mint ilyen esetekben általában, csupán ingatlanbefektetés áll a háttérben. A nemzeti radikális képviselő kiemelte: a Balaton másik végében a közelmúltban már bebizonyosodott Sávoly kapcsán, hogy egy ilyen versenypálya gazdaságos üzemeltetésének alacsony a realitása. Ráadásul a Balaton pihenő és rekreációs üdülőövezet jellegével nem feltétlenül összeegyeztethető egy ilyen jelentős zajterheléssel járó, a szezonban amúgy is túlterhelt úthálózaton jelentős többletforgalmat generáló létesítmény.

Kepli Lajos végül megjegyezte: a Jobbik a Balaton fejlesztését és felvirágoztatását elsősorban a magyar vállalkozásokra, a tájjal és az ott élő emberekkel harmóniában megvalósuló beruházásokra építve képzeli el. „Elutasítjuk a tó gátlástalan kizsákmányolását és beépítését, mert ez hosszú távon egyik legnagyobb nemzeti kincsünk létét veszélyezteti. A magyar föld pedig nem eladó” – fejezte be sajtótájékoztatóját a politikus.

barikad.hu