Klaus Iohannis román államfő – hétfő este kiadott közleménye szerint – “tudomásul vette” a voksolás eredményét, és a tisztségével járó felelősségére figyelmeztette az új moldovai elnököt, anélkül, hogy nevén nevezte volna őt vagy gratulált volna győzelméhez. A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy Moldovának csak az európai közeledés folytatása hozhat hosszú távon jólétet.
A román elnök bölcsességre és kiegyensúlyozottságra intette moldovai kollégáját, és – a moldovai állampolgárok érdekére hivatkozva – a belső politikai és intézményi stabilitás megőrzését, az állam korszerűsítésére irányuló reformfolyamat megerősítését sürgette.
“Ezen az alapon és ezzel a céllal” Románia határozottan támogatja Moldova európai közeledésének folytatását, és kiáll a Moldova európai integrációját segítő stratégiai partnerség fejlesztése, a kétoldalú projektek folytatása mellett – zárul a bukaresti elnöki hivatal közleménye.
A román kormány a Moldovával kialakított – Dodon által megkérdőjelezett – “közös történelmi gyökereken”, a demokratikus és jogállami értékeken alapuló különleges kapcsolatok folytatása mellett kötelezte el magát.
Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke csalódottságát fejezte ki az elnökválasztás eredménye miatt, mégis úgy vélte: Románia nem fordíthat hátat Moldovának. Traian Basescu volt államfő arra emlékeztetett, hogy 2005-ben a moldovaiak alig három százaléka támogatta volna a Romániával való egyesülést, és az európai közeledés hívei sem voltak sokkal többen. Ehhez képest “hatalmas előrelépésnek” nevezte, hogy most már – értelmezése szerint – a moldovai polgárok 48 százaléka Európa- és Románia-párti.
Választási győzelme után a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette: a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott.
Moszkvában Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Oroszország tiszteletben tartja Moldova népének választását, és gratulál a győztesnek, akit a kapcsolatok “normalizálására” és fejlesztésére ösztönöz, miután a Moldova és az Európai Unió közötti társulási szerződés feszültséget váltott ki Moszkva és Chisinau között.
(MTI)