Mint ismert, a debreceni Jobbik hosszú évek óta, fáklyás felvonulásokkal, aláírásgyűjtéssel és minden törvényes eszközt felhasználva küzd azért, hogy tegyék zárttá a menekülttábort, azt a migránsok ne hagyhassák el.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László (képünkön balra), Debrecen fideszes polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra.

Rácz Róbert; Papp László

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzet este már nyugodt volt, a rendőrök nagy erőkkel voltak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodott.
Délután a migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott. Botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. A konfliktusban egy rendőr könnyebben megsérült, kővel dobták meg. (Exkluzív képriportunk ide kattintva tekinthető meg.)

Papp László, miután kijött a táborból, az MTI tudósítójának elmondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz.

A polgármester szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson.

Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak – ismételte meg a polgármester azt, amit a helyi Jobbik hosszú évek óta hangoztat.

Ugyanakkor hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország rendkívül jelentős migrációs nyomás alatt van, ezért támogatják a kormány azon törekvését, hogy a déli határszakaszon fizikai akadállyal nehezítsék meg a migránsok beáramlását.

MTI nyomán szebbjovo.hu